Telefonun pil kullanım süresini uzatma hemen hemen her dönemin konularından biridir. Özellikle internet kullanımı arttığından beri bataryalar daha ön plana çıktı.
Günümüz akıllı telefonlarında bir bilgisayarın yapabileceği tüm işlemleri neredeyse yapar hale geldik. Oyun oynamak, internette ya da sosyal medyada gezinmek, dosya oluşturmak ve düzenlemek, gazete okumak, kamera ile fotoğraf-video çekimler oluşturmak akıllı telefonlarda en fazla yaptıklarımızın başında geliyor. Anlayacağınız modern zamanın oyuncağı haline gelen akıllı telefonları gün boyunca elimizden düşürmüyoruz. En önemli işlevi sesli aramalar olan telefonlarda bugün bu özellik daha geri planlara atılmış durumda.
Büyüyen ekranlar, daha hızlı ve gelişmiş işlemciler, yenilenen sensörler, her geçen gün artan uygulama sayısı… kısacası teknolojik son gelişmeleri akıllı telefonlarda görüyoruz. Üreticiler mevcut mobil cihazları teknik donanım noktasında ileri bir seviyeye getirdi fakat pil tüketimine hala ciddi bir çözüm bulunabilmiş değil. Ekran boyutları büyüdü. Kasa içerisine daha büyük ebatta piller sığdırılmasına rağmen telefonların kullanım süresi genel itibariyle bir günü buluyor. Yoğun kullanımda ise bu süre yarım güne kadar düşebiliyor.
Telefonun Pil Kullanım Süresini Uzatma
Son zamanlarda üreticilerin telefonların kullanım süresini uzatmak için batarya kapasitelerini artırmak yerine yazılımsal çözümler üzerinde durduğunu görüyoruz. Samsung’un “Ultra Güç Tasarruf Modu” şeklinde uygulamalara yer vermesi üreticilerin farklı bir arayış içerisinde olduğunu gösteriyor. Yani donanımla pil süresini artırmak yerini stabil-kararlı çalışan ve pil süresini verimli hala getiren bir sistem tasarlanıyor.
Yazılımın pil üzerindeki etkisini bazı modellerde net bir şekilde görüldü. Bazı cihazlar düşük kapasiteli pile sahip olmasına rağmen pil kullanım süresinde ciddi bir fark atıyor. Bunda da geliştirilen yazılımın etkisini görüyoruz. Pil süresinin daha yukarılara çekilmesinde uygulamaların sunduğu dikkat çekici destekten sonra kullanıcıların uzun süredir kanayan bu yara için başvurduğu çözümlerden biri olan “Pil Süresini Uzatan Uygulamalar” daha da popüler hale geldi.
Bu yazımızda, mobil platformda 150 milyondan fazla kullanıcı tarafından kullanılan ve akıllı telefonlara ciddi bir katkı sunan “Battery Doctor (Pil Koruyucu)” uygulamasını ele alacağız.
Telefonun pil kullanım süresini uzatma adımları
İlk olarak “Battery Doctor (Pil Koruyucu)” uygulamasının genel özelliklerine değinecek olursak;
(1) Kalan pil süresini kesin olarak tahmin eder
(2) Kullanmadığınız halde güç harcayan uygulamaları sonlandırır
(3) Pil ömrünü uzatan benzersiz 3 adımlı şarj yöntemi
(4) Pilin performansını artıran widgetlar
(5) Cihazınızı hızlandırır
(6) Bluetooth/WiFi gibi hizmetleri kapattığınızda pil ömründen ne kadar tasarruf edeceğinizi gösterir
(7) Cihazınızın donanım ve yazılımı hakkında bilgi verir
Google Play’de en çok tercih edilen uygulamaların başında gelen Battery Doctor sunduğu Türkçe dil desteği, basit ve sade bir arayüz sayesinde rahat bir kullanım olanağı sunuyor. Uygulamayı indirip aktif hala getirdikten sonra aktif duruma geçen Battery Doctor kalan pil yüzdesini bildirim ekranında paylaşıyor. Eğer hala kalan pil yüzdesini göstermeyen bir telefon kullanıyorsanız bu özellik sizi mutlu edecektir.
Telefonun Pil Kullanım Süresini Uzatma Uygulamasını Kullanma
İçeriğinde yeşil rengin hakim olduğu uygulamayı çalıştırdığımızda basit ve sade arayüz karşımıza çıkıyor. Ekran sağ üst köşesinde yer alan menü butonuna tıkladığımızda uygulamaya ilişkin ayarları ve uygulama geliştiricisi hakkında bilgiler görebilirsiniz. Yine bu bölümde gereksiz dosyaları sonlandırarak pil ömrünü uzatan “Clean Master” uygulamasına bir yönlendirme de söz konusu. Bu bölümdeki Ayarlar menüsünden uygulamanın görünümüne ait bazı düzenlemeler yapabilirsiniz. Duvar Kağıdı, Şarj Bildirimi, Fişe Takma Süresi, Durum çubuğunda göster vb.
Menü butonunun hemen altında ise “Akıllı Tasarruf” butonu bulunuyor. Bu bölümde pil süresini uzatmak için önemli öneriler yer alıyor. Otomatik Başlatma Yönetimi başlığı altında yer alan birçok uygulamayı dilerseniz buradan engelleyebilirsiniz. Bu bölümde yer alan Düşük Güç Anahtarı’nı da belirlediğiniz pil seviyesinin altına düştükten sonra aktif edebilirsiniz. Hemen alt kısımda ise uygulamada mevcut olan tasarruf modlarına göz atabilir ve seçiminizi yapabilirsiniz. Bu modlar Sizin Modunuz, Süper Tasarruf Mod ve Sessiz Mod şeklide sıralanıyor. Akıllı Tasarruf menüsünden ayrıca CPU yönetimi de sağlanabiliyor. CPU yönetimi aktif duruma geçtiğinde güç kullanımını önemli ölçüde azaltmak için ekran kapalıyken CPU hızı düşürülüyor.
CPU Yönetimi’nin hemen altında uygulamaların ekran kilitlendiğinde otomatik olarak kapatılması seçeneği bulunuyor. Bu modu aktif duruma getirdiğinizde ekran kilitlendiğinde arka planda kullanılmayan uygulamalar temizlenir.
Uygulamanın ortasında geniş bir alana yayılan yeşil renkli bir çember bulunuyor. Bu kısımda pil korumasına yönelik teşhisler mevcut. Tıkladığımızda pil durumuyla ilgili bilgi veriliyor. Arka planda çalışan uygulamalara göre “Hızlı Boşalma ya da İyi” şeklinde uyarılar alıyoruz. Ekran parlaklığını %100 seviyesine çıkardığım zaman hızlı boşalma uyarısı veren uygulama sizlere pil süresini artırmak için parlaklığı düşür, ekran zaman aşımı ya da arka planda çalışan uygulamaları kapat şeklinde iyileştirmeler yapmanızı öneriyor. Parlaklığı %40 seviyesine düşürdüğümde ise “İyi” uyarısını alıyoruz. Uygulama bu uyarıya rağmen yine de daha fazla tasarruf önerileri sunuyor.
Pil korumasına yönelik öneriler sunan çemberin hemen altında pil yüzdesine ve kalan kullanım süresine yer veriliyor.
Uygulama ekranın alt kısmında dört başlık yer alıyor. Birinci başlığımız Tasarruf uygulama çalıştırılır çalıştırılmaz karşımıza çıkıyor. Şu ana kadar bahsettiğimiz detaylar Tasarruf Modu’na ilişkindi. Diğer başlıklar ise “Şarj, Mod, Sıralama” şeklinde diziliyor.
Şarj kısmına değinecek olursak; bu bölümde cihazın şarj edilip edilmediğine dair bilgiler yer alıyor. Ayrıca geçmişe dönük ayrıntılı pil raporu elde etmek de mümkün. Şu an benim telefonumda pil süresi %25 görünüyor ve telefonumun şarj edilmesi öneriliyor. Şarja taktımda ise alt kısımda tahmini dolum süresine yer veriliyor.
Tahmini kalan şarj süresinin altında pil ömrünü uzatan 3 adımlı şarj yöntemi bulunuyor. Birinci adımda pil %80’e kadar hızlıca şarj ediliyor. İkinci adımda (devamlı şarj) tam şarj olduğundan emin olmak için elektrik akımı azaltılır. Son adımda ise pil ömrünü uzatmak için dengeli ya da yavaş şarja geçilir.
Gelelim Battery Doctor uygulamasının en beğendiğim özelliklerinden biri olan Pil Hizmeti Geçmişi’ne. Bu bölümde daha önceki dolumlara ilişkin ayrıntılı rapor görüntülenebilir. Uygulamayı ilk yüklediğiniz günden itibaren yaptığınız tüm şarjlar bu kısımda yer alıyor. Şu ana kadar iki normal şarj işlemi gerçekleştirmiş görünüyorum.
11 Ekim tarihine ait raporu seçtiğimde; telefonun kaç defa şarj edildiği, şarj süresi ve hangi saat diliminde şarj edildiğine dair ayrıntılı bilgiler yer bulunuyor.
Alt kısımdaki “Mod” başlığına göz attığımızda; daha önce Ayarlar menüsünde yer alan üç modun burada yer aldığını görüyoruz. Bunlar; Sizin Modunuz, Süper Tasarruf ve Sessi Mod şeklinde sıralanıyor. Dilerseniz “Seçenek Ekle” bölümünden yeni bir mod daha oluşturabilirsiniz. Her Mod’un sağ kısmında yer alan okları tıklayarak düzenlemeler yapmak da mümkün.
Süper Tasarruf Modu, akıllı telefondaki tüm akıllı özellikleri kapatarak en iyi pil ömrünü sunuyor. Bunu özelliği son zamanlarda akıllı telefonlarda yer alan Ultra Güç Tasarruf moduna benzetebiliriz. Telefondaki Veri, WiFi, Blueooth, Otomatik Senkronize gibi özellikler kapatılıyor. Telefon sadece arama ve mesaj için kullanılabiliyor.
Bu bölümde ayrıca Zamanlama alt başlığını da görüyoruz. Zamanlama özeliği sayesinde günün her saati için dilediğiniz Tasarruf Modu’nu aktif edebilirsiniz. Örneğin; gündüz saatlerinde Sizin Modunu’zu gece saatlerinde ise Süper Tasarruf Modu’nu devreye sokmak mümkün.
“Sıralama” başlığımızda arka planda çalışan uygulamalar yer alıyor. Her uygulamanın şarj tüketimine olan etkisini de yine bu kısımda görebiliyoruz. “Kontrol” kısmından uygulamanın detaylarına göz atabilir ve devre dışı bırakabiliyoruz.
Battery Doctor uygulamasının Widget desteği bulunmaktadır. Farklı büyüklüklerde dört adet Widget ile ana ekran üzerinden uygulamanın neredeyse tüm ayarlarına erişmek mümkün. Yine Widget’lar yer alan kısayollar sayesinde hızlı ayarlar menüsüne gitmenize de gerek kalmayacak.
Son olarak; “Battery Doctor (Pil Koruyucu)” uygulamasını iki dündür aralıksız kullanıyorum ve LG G2 akıllı telefonuma ciddi bir katkı sunduğunu söyleyebilirim. Basit kullanımı, neredeyse her detayın yer verildiği sade arayüze sahip uygulamada gerekli ayarlamalar yapıldığında her telefonun pil kullanım süresine ciddi bir katkı sunacağını düşünüyorum.
Yazımızda, telefonun pil kullanım süresini uzatma Android ve iPhone için kullanacağınız bir uygulamadan bahsettik. Bu içerik, 2016 yılına ait ve zaman zaman güncellenmekte.