Instagram Hesabıma Virüs Bulaştı

Teknoloji Haberleri
Yazar Teknoloji Haberleri 5 Minimum Okuma

Bu makalemizde, Instagram hesabıma virüs bulaştı çözümü için nelerin yapılması gerektiğini anlatacağız.

Sponsorlu Reklam
teknoloji haberleri reklamteknoloji haberleri reklam

Instagram, son yıllarda büyük ilerleme kaydeden sitelerin başında yer alıyor. Tabi ne kadar büyürse o kadar sorunları da büyüyor. Dolandırıcılık, şantaj ve tehdit diz boyu devam ediyor. Peki sosyal paylaşım siteleri bu konuda neler yapıyor? Malesef çok yetersiz kalıyorlar ve geri dönüşleri uzun sürebiliyor.

Hukuki olarak ne yapılabilir? Adliyeye veya karakollara yazılı şikayet başvurunuzu iletebilirsiniz. Sorunla ilgili görsel ve metinsel materyallerle başvuru yapılması gerekiyor.

Sonuç ne olur? Sağlam kanıtlar varsa içeriğin kaldırılması veya kişi hakkında ilgili sosyal paylaşım sitesinden bilgilerin talep edilmesi ile yasal süreç devam eder.

İşlemlerden önce belki kullandığınız telefon yada bilgisayara bulaşmış mıdır diyerek önce internete erişimin sonlandırılması gerekiyor. Kontrollerden sonra bağlantınızı yapınız. Örnek eskiden sık karşımıza gelen Chrome uzantılar kısmına atan virüsün, zorunlu reklamlarla bizi muhatap etmesi veya yönetmesi.

Instagram virüs temizleme
Instagram hesabıma virüs bulaştı

Instagram Hesabıma Virüs Bulaştı: Nasıl Temizlenir?

Instagram gibi popüler bir platformda hesabınıza virüs bulaşması, kişisel bilgilerin çalınmasına ve hesaplara erişim yapılmasına neden olur. Haberimizde, Instagram hesabına bulaşan virüsler nasıl temizlenir ve saldırılara karşı nasıl önlemler almanız gerekiyor bunlardan bahsedeceğiz.

Sponsorlu Reklam
teknoloji haberleri reklamteknoloji haberleri reklam

Virüs Bulaşmasının Belirtileri

Instagram hesabınıza virüs bulaştığını düşünüyorsanız, aşağıdaki belirtilere dikkat etmek önemlidir:

  1. Anormal Etkinlikler: Hesabınızda haberiniz olmadan izinsiz paylaşımlar yapılması, kendi kendine takip yapmalar ve beğeniler bu olasılığı aklımıza getirir.
  2. Otomatik Mesajlar: Arkadaşınızdan veya takipçilerinizden gelen tuhaf mesajlar ve bağlantılar şüpheli bir şeyleri işaret eder. Özellikle yakinen tanıdığınız birinden tarzı olmayan şekilde gelen metin sizi şüphelendirmeli. Bu, karşı tarafın hesabının çalındığı anlamını taşır.
  3. Güvenilir Olmayan Uygulamalar: Hesabınızı yönetmede veya hesabınızı kullanarak 3 taraf uygulamalara ve sitelere erişim izni verdiyseniz böyle bir duruma düşmeniz mümkün.

Instagram Virüsü Temizleme ve Güvenlik Adımları

Eğer Instagram hesabınıza virüs bulaştığını düşünüyorsanız, aşağıdaki sıralamayı takip ederek başlayın:

  1. Hesabınızdaki Tüm Açık Olan Oturumları Çıkışa Atın: Farklı cihazlarda oturum açık kalmış olma olasılığı güvenlik riski taşır. Hesabınızda tüm cihazlardan çıkış yaparak ilk adıma başlayın.
  2. Şifrenizi Değiştirin: Güçlü şifrelere kullanarak ara ara şifrenizi değiştirin. Ancak, diğer platformlarda kullandığınız şifreleri kullanmaktan kaçınmaya çalışın.
  3. Bağlı Uygulamaları İnceleyin: Hesabınıza erişim izni verdiğiniz site ve 3. part uygulamaları kontrol edin ve duruma göre bu izinleri sonlandırın.
  4. Güvenlik Ayarlarını Gözden Geçirin: Instagram’ın güvenlik ayarlarını ve cihazlarınızın güvenlik seçeneklerini gözden geçirin. Ek güvenlik için iki faktörlü özelliği kullanın.
  5. Açık Kapıları Kapatın: Hesabınızdan açılmış olan kapılar olup olmadığına bakın. Bu işlem biraz uzun sürebilir. Tüm hesap bilgilerine ve ayarlarına göz atın.
  6. Kullanılan Cihazların Güvenliğine Dikkat Edin: Sürekli şifre gerektiren platformlarda kesinlikle kullanılan cihazların güvenliğinden emin olun. Antivirüs uygulaması ve güncellemelerini yapın. Aynı zamanda cihaza erişim yapılmak istendiğinde şifre sorulmalı ve uygulamaların kullanımlarında da şifre veya Face ID devreye alınmalı.
  7. Bilinmeyen Bağlantılardan Kaçının: Mesaj ve yorumla gelen bağlantılara tıklamaktan kaçının.
  8. Güvenilir Bağlantılardan Yararlanın: Hesabınıza giriş yaparken veya herhangi bir bağlantıya tıklarken, güvenilir ve Instagram’ ın resmi bağlantılarını kullanmaya özen gösterin. Bilinmeyen veya şüpheli bağlantılardan kaçının.
  9. Takipçi Arttırma Hilelerinden Kaçının: Hesabınızdan izinsiz paylaşımlar, takipçi artışları veya anormal etkileşimler fark ederseniz hemen hesabınızı inceleyin. Böyle bir şeyi siz yapıyorsanız, bu tür durumlar hesabınızın kapanmasına veya erişime kısıtlanmasına neden olur.
  10. Uygulamaları ve İşletim Sistemini Güncel Tutun: Güncelleme desteğinin sonlanması veya yapılmaması dolaylı yolla güvenlik riski taşır. Cihazınızda açık kapılara neden olur.

Instagram Virüs Nasıl Bulaşır?

Virüslü içeriği tıklamaya teşvik için ilgi çekici başlıklara yer veriliyor. Bu başlıklarda güncel sorunlar veya komik anlar olabiliyor. İlgili içeriği tıkladığınıza sizi farklı bir siteye yönlendirebiliyor. Bu yönlendirme sonucu hesaba ya da bilgisayar / mobil cihaza virüs bulaşabiliyor.

Eğer virüs bulaştıysa virüs bulaşan cihazdan her hangi bir işlem yapmanıza izin verilmeyebiliyor. Bundan dolayı cihaza virüs bulaştığınızı anladığınız anda cihazı kapatınız. Sorunsuz bir cihazdan veya bilgisayardan şifrelerinizi ve güvenlik adımlarını değiştiriniz. Instagram ile iletişime geçiş şikayette bulununuz. Eğer hesabınız çalındıysa, hesabım çalındı başvurusu yapınız. Unutmadan bazı etiketlemelerden dolayı da virüs bulaşabiliyor.

Virüs bulaşan hesapta istemediğiniz takip ve beğenilerle karşılaşabiliyorsunuz. Aynı zamanda hesabınızda yer alan arkadaş listenize de sizin aracılığınızla virüslü paylaşımlar gidebiliyor. Karşı taraf bu paylaşımları tıkladığınız hesabına virüs bulaşıyor. Bazı hesaplar zombi hesaba dönüşebiliyor. İstenilen hesaplara zararlı etkinliklerde bulunabiliyor.

Instagram hesabıma virüs bulaştı
Instagram hesabıma virüs bulaştı sorunu

Instagram Virüs Temizleme

Instagram’dan “Profili Düzenle” / “İzinli Uygulamalar” bölümüne giderek erişim izni olan uygulamaları kaldırabilirsiniz. Güncel bir virüs uygulaması ile virüs taraması yapınız. Aynı zamanda Malwarebytes Anti-Malware uygulamasını da kullanınız. Farklı bir cihaz ile hesabınızı kontrol ediniz. Güvenlik seçeneklerini değiştirin ve mobil doğrulamayı açın. Ek güvenlik önlemlerinden sonra virüs temizliği işe yarar. Aksi durumda sürekli başa dönersiniz.

Sıradaki konu: Instagram İletişim

Takip etmek:
Andronova, Teknoloji alanında bir çok soruna yönelik çözüm odaklı içerikler üretmekte. Zaman zaman Teknoloji haberlerinin yer aldığı sitemizden destek hizmeti almak isteyen kullanıcıların içeriklerde yer alan müşteri hizmetleri ile iletişime geçmeleri gerekebilir.
İnceleme bırak

İnceleme bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir