Yurtdışından getirilen telefonlarda kapanma süresi çok sık olmasa da değişebiliyor. Bu konuyla alakalı çok sayıda soruyla internette karşılaşabilirsiniz. Çok değişken sorulara neden olan değişimler yaşanabiliyor.
Yurtdışı telefonlarda kapanma süresi kaç gün veya kaç aydır diye merak edenler birde kayıt süresi geçince ne olur diye endişeleniyor musunuz? Kayıt süresi geçince tekrar kayıt yapılabilir mi gibi sorulara cevap vermeye çalışacağız. Yalnız bu bilgiler zamanla değişebilir.
Yurtdışından telefon getirip ülkemizde kullanmak sağladığı faydalar nedeniyle insanlar tarafından çok tercih edilmektedir. Özellikle bazı markaların Türkiye’de çok pahalı olması nedeniyle, insanlar bunları yurtdışından daha uygun fiyatlara satın alarak ülkemizde kullanmaktadırlar. Ülkemizdeki abartılı fiyatlar, insanları bu tarz bir yola götürmektedir.
Yurtdışında telefonlarda kapanma süresi
Yurtdışından getirilen bu telefonların ülke içine girdiği andan itibaren kaydının yapılması gerekmektedir. Dolayısıyla yurtdışı telefonlarda kapanma süresi ve kayıt işlemleri çok önemli bir husus haline gelmektedir.
Kayıt işlemi yapılmayan bir telefon 120 gün boyunca kullanılabilmektedir. 120 Günün ardından telefon kapanarak kullanım dışı hale gelmektedir. Yani yurtdışından gelen bir telefonun Türkiye’de verilen gün içerisinde kaydının yapılması gerekmektedir. Konuyla ilgili yurtdışından telefon getirecekseniz haberimize bakabilirsiniz.
- Yurtdışı telefonlarda kayıt işlemi için ya yetkili operatör iletişim merkezlerinden
- e-Devlet şifresi yoksa alınarak kayıt işleminde pasaport sahibinin, bilgileri e-Devlet şifresi ile www.turkiye.gov.tr internet adresine girerek kolay yoldan cihaz kaydını yapabilirsiniz
- Kayıt süreci hakkında yurtdışı telefonu e-devlet üzerinden kayıt etme yazımıza bakınız
- Aynı zamanda ek bilgi için 0312-294 94 94 arayabilirsiniz
Güncellendi! Yenilenen harç ücreti 1500 TL oldu ve bu ücret ileri dönemlerde değişebilir.
Yurtdışın telefonda kayıt süresi
Önceleri yurtdışından getirilen telefonlar, ülke sınırlarına girdikten sonra 1 gün içerisinde 10 TL gibi bir ücretle pasaport üzerine kaydedilebiliyordu. 15 Haziran 2012 tarihinden itibaren Maliye Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile ilgili bir yasa hazırladı ve meclisten geçirdi. Yasaya göre yurtdışından getirilen telefonlar için kayıt başvurusu yapmadan önce harç tutarının yatırılması ve abone kayıt merkezlerine harç ödendiğine dair belgenin teslim edilmesi gerekmektedir. Bu harç telefonun üzerine kaydedileceği pasaport sahibi tarafından ödenir. Ayrıca telefonu kaydettirirken 2 yıl içerisinde başka bir telefonu kayda geçirmemiş olmanız gerekmektedir. Gerekli belgeleri aldıktan sonra bir telefon şubesine giderek kayıt işlemlerini yapabilirsiniz.
Gereken belgeler; vergi dairesine yatırılan tutar kayıt harcının dekontu, pasaport ve elbette telefon kayıt süresinin 120 günü geçmemiş olmasıdır. Bu işlemlerden geçerek kaydı yapılmayan telefonlar kaçak olarak sayılmaktadır ve her türlü kullanımı yasaktır. Kaçak telefonları ülke içerisinde kullanmanın hapis cezasına varan hükümleri bulunmaktadır.
Yani yeni kanunla birlikte insanlar yurtdışından aldıkları telefonların üzerine bir de Türkiye’de ödeyecekleri harç bedelini eklemek durumundadırlar.
Yeni çıkan yasaya göre ödenen harç miktarı da insanları yurtdışından telefon getirme isteklerinden vazgeçirememiştir. Çünkü her durumda yurtdışından getirilen telefonlar ülkemize göre daha ekonomik olmaktadır. Özellikle günümüzde ünlü ve popüler telefon markalarının ülkemizde çok pahalı fiyatlarla satıldığı bilinmektedir. Özellikle Avrupa ve Amerika’da bu markalar çok daha ucuz olduğu için insanların birinci tercihi yurtdışı telefonlar olmaktadır.