Windows XP, Windows 7, Windows 8.1 ve Windows 10 işletim sisteminde format atmadan veriler silinmeden disk nasıl bölüneceğini yazılı ve görsel olarak anlatmaya çalıştık.
Windows’ta bazen kullandığımız disklerin yeterinden fazla büyük olabilmektedir. Özellikle format attıktan sonra disk bölümünü unuttuğunuzda buradaki yöntemi uygulayarak diskinizi bölebilirsiniz. Sistemin yüklü olduğu disk ile verilerinizin bulunduğu diskin ayrı olması verilerinizin güvenliği için önemlidir. Bundan dolayı aşağıdaki resimli adımları uygulayarak sisteminizde bulunan diskinizi bölümlere ayırınız.
Harddisk bölme işlemini Microsoft’un çıkarmış olduğu Windows 10, Windows 7, Windows 8.1, Windows vista ve Windows XP işletim sistemlerinde uygulayabilirsiniz.
Windows formatsız disk bölme
- İlk olarak bilgisayarınızda bulunan çalıştır ekranını açınız. Eski işletim sistemlerinde başlat bölümünde yer alan çalıştırın yeni işletim sistemlerinde Windows logosu + R tuşuna bastığınızda açabilirsiniz. Gelen ekrana ise diskmgmt.msc yazarak enter tuşuna basınız.
- Yukarıdaki işlemi yaptığınızda disk bölme işlemlerini yapacağınız Disk Yönetimi ekranına ulaşacaksınız. Bu ekranın resmi aşağıda sizlere gösterilmiştir. Daha sonra Küçültme yapacağınız diskin üzerine farenizin sağ tuşu ile tıklayarak gelen seçeneklerden Birimi Küçült seçeneğini seçiniz.
- Yukarıdaki işlemi yaptığınızda ise karşınıza disk bölme işlemini yapacağınız alan çıkacaktır. Bu bölümde küçültme yapacağınız diskin boyutunu ilk sırada göreceksiniz. Daha sonra ikinci bölümde ise bu diskten alabileceğiniz maksimum alan gösterilmektedir. Üçüncü alanda ise eğer varsayılan bölme alanından daha küçük bir alan isterseniz bu bölüme giriş yapabilirsiniz. Son bölümde ise küçültme sonrasında diskte kalan boyut gösterilmektedir. Bu bölümleri doldurduktan sonra ekranın altında yer alan Küçült tuşuna bastığınızda istediğiniz temel birim oluşturulacaktır. https://teknolojihaberleri.tr
- Bilgisayar yönetimi bölümüne tekrardan giriş yaptığınızda ise böldüğünüz diskin yanında yeni bir ayrılmamış alan oluştuğunu göreceksiniz. Aşağıdaki resimde bu bölüm sizlere gösterilmiştir. Yapmanız gereken ayrılmamış alan üzerine gelerek farenizin sağ tuşuna basıp gelen seçeneklerden Yeni Basit Birim yazısına tıklamaktır. Bu işlemden sonra böldüğünüz birim yeni bir birim adı ile oluşturulacaktır.
Güncelleme Tarihi: 27 Temmuz 2017, 20:02