Daha önce hazırladığımız sinyal yok adlı içeriğimizde benzeri olası sebeplerden bahsetmiştik. Bu içerikte televizyonda kanallarda görüntü bozukluğu çıkmasına neden olan etkenlere bakacağız.
Televizyonun uydusunda kanalları açtığınızda sinyal zayıf veya yok yazısı sık karşınıza gelen uyarılar arasında yer alır. Buradaki konu biraz bunla alakalıdır. Haberimizde olası bir çok sebepten bahsedeceğiz. Daha önce hazırladığımız makaleler arasında televizyonda mozaiklenme sorunu var mı bilemiyoruz. Lakin Tivibu mozaiklenme adlı sanırız bir içerik yayına almıştık.
Televizyonda kanallarda görüntü bozukluğu nedenleri
Dahili veya harici uydu alıcı kullanımlarında anlatacağımız şeylerde değişim göstermesi mümkün. Dahili olan eski televizyonlarda genelde pek performanslı çalışmadığını görüyoruz. Kanal geçişlerinde, sinyal kalitesinde ve görüntü netliğinde düşüşler yaşanıyor. Lakin yeni modellerde eskisine göre pek yaşanmamakta.
Diğer olası nedenlere şöyle bir bakalım:
- Kullanılan uydu kablosunun kalitesinin düşük olması.
- Kablonun aşırı uzun olmasından dolayı sinyal kayıplarının yaşanması.
- Ek kablo kullanımları.
- LNB yönünün doğru olmaması.
- Çanak antenin sağlam yere montaj edilmemesi.
- Hava şartlarına göre değişken durumlar.
- Cihaz kalitesinin farklı.
- Uyumlu çalışmayan cihazların kullanılması.
- Satın alınan hizmetle alakalı nedenler.
- İnternet kullanarak izleyenlerde hız sorunu ve port sorunlarının yaşanması. Artı yoğun kullanımların oluşturduğu belli saatlerdeki verim sorunu.
Şeklinde giden bir listemiz bulunuyor.
Televizyonda görüntüde mozaiklenme sorunu
Bu başlıkta yukarıdaki olası sebepleri içermekte. Biz daha çok alınan hizmetlerde karşılaştık. Bu IP TV hizmeti, özel yayınlar ve internet hizmetlerinde yaşanmakta.
Daha önce hem teknik destekte hem internet hizmeti alınan yerin uyguladıkları adımları sizlerle paylaşacağız.
- İnternet hızının yükseltilmesi veya düşürülmesi. Düşürülme nedenleri arasında altyapının ilgili hızı desteklemediğinden dolayı böyle bir işlem yapılmakta. Bu bazen iş veya ev hattı ile alakalı da olabiliyor.
- Port değişimine gidilmesi. Hem oyunlarda hem TV yayınlarında bu adım denenmekte. Bunun için internet hizmetini aldığını yerle görüşmeniz yeterli olacak.
- Kullandığınız bir cihaz varsa değiştirip deneyin. Ödünç alacağınız bir cihazla durum netleştirilecektir.
- Uzun süredir prizde olan fişleri çekip tekrar yerine takın. Modem, TV, harici uydu cihazı vs.
- Güncellemelerin olduğu sistemleri güncelleyin.
- Boş alanın kontrolü gerekiyor. Yer var gibi dursa dahi yetersiz kalacaktır.
- Ek kablolar olan yerlerde sinyal kayıpları olacak. Mümkünse tek kablo üzerinden gidin. Artı en yakın mesafeyi kullanın.
- Kullandığınız kablo ve konnektörlerin kalitesine dikkat edin. tabi harici uydu alıcılar içinde bu geçerli.
Bazı kanallarda yaşanan sorunlar
Genelde sinyalle alakalı durumlarda böyle bir şey söz konusudur. Sinyalin kalitesi düşmesinden dolayı yayınlarda karıncalanma veya mozaiklenme hatası yaşanır. Tabi yukarıda olası bir çok sebepten bahsettik.
Her ne şekilde olursa olsun bir yol bulamayanların fabrika ayarına cihazlarını döndürmeleri gerekiyor. En azından durumun anlaşılması için bir adım daha atılmış olacak.
Sinyal tarafında yaşanan sorunların incelenmesi adına yazının ilk paragrafında öneri yazıyı ve aşağıdaki başlıkta yer alan bilgileri kontrol edelim.
Sinyal sorunlarında gerekli kontroller
Bu hata mesajının görüldüğü alanlarda farklılıklar yaşanır. Harici kullanılan cihazların incelenmesine göre çözüm önerileri değişir.
Alınan mesaj genelde uydu alıcılarda uyduda sinyal yok şeklinde çıkar. Tüm kanallarda bu uyarı çıkıyorsa sorunun ilk denemesi kabloların kontrolüyle sağlanır. Sonra çanak anten incelenir. Sonra LNB ve uydu ayarları.
Varsa başka uydu alıcısını deneyiniz. Komşunuzdan ödünç alabilirsiniz. Kendi uydu alıcınızı varsa yani harici uydu alıcı başka çanak antende deneyiniz. Yoksa başka bir yerden uydu alıcısı ile deneyin. Komşunuzda olabilir. Kabloları kontrol ediniz. Otomatik kanal aramayı başlatınız. Türksat 4A olarak seçip.
Konumuzda hem görünü bozukluğuna hem televizyonda kanallarda mozaiklenme sorununa yanıt vermeye çalıştık. Televizyonda mozaiklenme sorunu temelde kullanılan hizmet, internet ve cihazla alakalı sebeplerden yaşanmakta.