Telefonuma Su Kaçtı Sıvı Temas Sorunu

Teknoloji Haberleri
Yazar Teknoloji Haberleri 7 Minimum Okuma

Cep telefonuma su kaçtı ya da tablete sıvı temas etti ne yapmalıyım? Telefonuma su döküldü açılmıyor şikayetlerine yanıt vermeden önce, ilk müdahalenin çok önemli olduğunu belirtelim.

Sponsorlu Reklam
Ad imageAd image

Başlığın benzeri tablete su kaçtı sıvı temas etti ne yapmalıyım şeklinde olacaktır. Kısaca tüm cihazlarda ne gibi işlemler yapılacağını harfiyen anlayacağız.

Suya maruz kalan telefonu kurtarmak için yapılması gerekenleri paylaşmaya çalıştık. Telefonuma su döküldü açılmıyor ve su kaçtı çalışmıyor için çözümde önerilerimiz olasılıklar olarak algılanmalı. Telefonuma su kaçtı sorunu için verdiğimiz bilgiler genel bilgilendirme amaçlıdır.

Anneniz veya çocuğunuz telefonunuza su mu kaçırdı? Evet doğru ise yazımızı iyi okuyunuz!

Annemin uzun yıllar önce bilgisayarımın klavyesini deterjanlı suya koyup temizlemesi gibi 🙂 benzer bir durum olmuş olabilir. Tüm elektronik cihazlarda sıvı temasında genel yapılabilecek ilk yardım adımlarına yer verdik. Sizde bilgi ve tecrübelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Telefonuma su kaçtı sıvı temas sorunu
Telefonuma su kaçtı sıvı temas sorunu

Telefonuma Su Kaçtı: Ne Yapmalı ve Nasıl Kurtarılır?

Telefona su kaçması, paniğe kapılmanıza neden olacaktır, ancak hızlıca doğru adımları atarak telefonu kurtarmanız mümkündür. Bunun için şunlara dikkat edin:

Sponsorlu Reklam
Ad imageAd image

1. Hemen Çıkartın:

Cihazlar suya düştüğü an ilk yapılması gereken şey, cihazı hemen sudan çıkarmak ve gerekli aksiyonu almak olacak. Ne kadar hızlı davranırsanız, hasar o kadar azalacaktır.

2. Kapatın:

Suya düşmüş cihaz hemen kapatılmalı. Eğer cihaz bir süre açık bıraktıysanız, büyük ihtimal büyük sorunlara yol açtınız. Hemen kapatın ve açık bırakmayın. Bu adım, cihazdaki elektronik aksamın suya maruz kalmamasına ya da yeteri kadar sıvıya maruz kalmamasını sağlayacak.

3. Bataryayı Çıkarın (Çıkabiliyorsa):

Bazı modellerde batarya çıkabiliyor ve hemen çıkarın. Cihazı kapalı tutmaya devam edin.

4. Kurulama İşlemi:

Telefonu dikkatlice kurulayın. Zarar vermeyecek bir bez veya havlu kullanılabilir, ancak suyun hareket ederek daha fazla yayılmasını önlemek için silme işlemine dikkat edin. Genelde silerken sıvı yayılır. Telefon eğer tuzlu suya düştüyse, su kalıntısının telefonun içinde birikmesini önlemek adına temiz suyla durulanabilir. Tabi ilgili markanın destek hattı ile de görüşülmeli.

5. Silika Jel Kullanın:

Cihazların içindeki nemin emilmesi için silika jel kullanın. Bu jel, nemin hızla emilmesine yardımcı olacaktır. Batarya, SIM kart ve hafıza kartı çıkarıldıktan sonra telefonu bir torba içine koyup içine birkaç paket silika jel ekleyebilir.

6. Bekleyin:

Suya düşme durumundan sonra birkaç saat veya daha fazla cihazı bekletmek, suyun buharlaşmasına ve cihazın kurumasına yardımcı olacaktır. Cihazı bir daha kullanmaya başlamadan önce öneri minimum 24 saat beklemek iyi bir fikirdir.

7. Güçlendirin:

Cihaz çalışmaya başlamazsa, onu bir pirinç kaplı bir şeyin içine koyarak bekletebilirsiniz. Pirinç, nemi emmeye yönelik iyi bir tercihtir.

8. Uzman Yardımı Alın:

Cihaz hala çalışmıyorsa ya da sorunluysa, profesyonel bir destek almanız şart. Öncelik cihaz markasının yetkili servisi olacak. Ücreti yüksek bulursanız, başka teknik servislerle görüşebilirsiniz. Tabi bu alanda uzman olan bir servisle görüşmeniz gerekiyor.

Unutmayın ki her su hasarı farklıdır ve bazen telefonlar tamamen kurtarılamayabilir ve anakart arızası oluşabilir.

Telefonuma Su Kaçtı Telefonum Çalışmıyor

Sıvı almış olan akıllı cihazı kurtarmak için çok sayıda öneri vardır. Çoğu birbirinin aynısıdır. Lakin verilen bilgiler arasında tehlikeli olacak önerilerde yer alıyor. Daha büyük sorunlara yol açacak önerilerden uzak durun.

Akıllı telefonlar günümüzde herkesin sahip olduğu teknolojik iletişim cihazlarıdır. Fakat her anımızda yanımızda taşıdığımız, her işte kullandığımız bu cihazların başına gelecek en büyük sorunlardan biride ıslanmasıdır. Her teknolojik cihazda olduğu gibi su cihazların devrelerine zarar vermekte ve geri dönüşümü olmayan arızalara yol açmaktadır. Telefonunuz suya düştüyse ya da oldukça fazla ıslandıysa telefonunuzu kurtarmanın bir yolu mevcut.

Telefonda Sıvı Teması için Çözüm Önerileri

Telefonunuz ıslanmışsa çabuk bir şekilde müdahale etmeniz şart. Telefonunuzu suya düşürdüğünüzü farz edelim. Öncelikle hızlı ve pratik bir biçimde Bataryadan başlamak suretiyle; hafıza kartı, sim kart ve varsa diğer çıkarılabilir materyalleri telefonunuzdan oldukça hızlı bir biçimde sökmeni gerekmekte. Bu işlemi tamamladıktan sonra telefonunuzu içersinde ki suyu atabilmesi için biraz sallamanız gerekiyor ardından yüzeydeki su damlalarını özenli bir biçimde hızlıca temizleyiniz. 

Telefonuma su kaçtı telefonum çalışmıyor
Telefonda sıvı temas sorunu

Cep telefonunuzu pirinç dolu bir yere hapsetmeniz gerekmekte. Bu bir kavanoz olması mümkün. Oldukça özenli bir biçimde telefonunuzu pirinç dolu bir kabın içerisine koymalısınız. Pirinç bilindiği üzere nemi oldukça iyi bir şekilde emebilen bir özelliğe sahip. Bu sebeple telefonunuzu pirinç dolu bir kaba koyduğunuz zaman belli bir süre sonra ortamdaki tüm nemi üzerine ekecek ve emecektir. Bu işlemi min. 12 saat max. 48 saat gerçekleştirmelisiniz. Yani telefonunuz bu süre zarfında pirinç kavanozunun içerisinde kalmalı.

Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra telefonunuzu pirinç kabının içerisinden özenle çıkarınız. İlk aşamada gerçekleştirdiğimiz sökme işleminde ki söktüğümüz parçaları tek tek telefonunuza takınız ve telefonu açın. Telefonunuz normalinin aksine biraz uzun sürede kendisini başlatması mümkün. Bu süre zarfında sabırlı olunuz. Eğer suyla temasında devreler ve batarya zarar görmedi ise telefonunuz belli bir süre sonra açılacaktır. Telefonunuz açıldıktan sonra öncelikle dokunmatik hassasiyetini ve çalışıp çalışmadığını kontrol ediniz. Ardından hoparlör testine tabii tutunuz. Eğer bu iki kısımda bir arıza ile karşılaşılmamışsa, eski haline döndüğü veya döneceği anlamını taşır.

Telefonuma su kaçtı sorununda ne yapılması gerektiğini ve daha önceki tecrübelerimizi sizlerle paylaştık.

Telefona su kaçtı çalışmıyor için yardım isteyenlerin öncelikle cevaplaması gereken şeyler olacak. Belki servis yardımına ihtiyacınız olacak.

Su Kaçan Telefonda Yapmamanız Gerekenler

Evet yanlış okumadınız. 🙂 Bir çoğu yapılması gerekenleri yazarken biz hem yapılması gerekenlerden hem de yapılmaması gerekenlerden söz edeceğiz.

Sıralamamız öneri olarak yer almakta ve isteyenler önce teknik servisle görüşerek bunları değerlendirmeli.

  • Telefona sıvı temas ettiğinde kesinlikle ama kesinlikle telefon açıksa kapatın. Ya da kapalı konumda ise açmayın. Aksi işlemde daha büyük arızalara sebep olacaksınız.
  • Pil çıkacak durumda ise çıkarın ve sakın yerine takmayın. Gerekli işlemlerden sonra deneme amaçlı takılıp çıkarılacaktır.
  • Yoğun veya belli bir oranda sıvıya maruz kalmış cihazları tek başına kurutmak yeterli olmaz. Kullanmaya başlarsınız ve ilk zamanlar sorun çıkmaz ama sonradan sıkıntılar başlar.
  • Güneşte kurutmak isteyenlerin cihazlarının ekranlarını aşırı güneşte bırakmamaya dikkat etmeleri gerekiyor. İsterseler ekran altta kalacak şekilde denerler.
  • Bu işlerden anlamıyorsanız, kurutma veya içini açıp gerekli işlemleri yapmayın.

Telefonuma su kaçtı ne yapmalıyım sorunuza yanıt verdiğimizi düşünüyoruz.

Sonraki: Hard reset ekranı gelmiyor

Takip etmek:
Andronova, Teknoloji alanında bir çok soruna yönelik çözüm odaklı içerikler üretmekte. Zaman zaman Teknoloji haberlerinin yer aldığı sitemizden destek hizmeti almak isteyen kullanıcıların içeriklerde yer alan müşteri hizmetleri ile iletişime geçmeleri gerekebilir.
İnceleme bırak

İnceleme bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir