eSIM, adını embedded SIM' den alan kart teknolojisinin adı. Artık sim kart çıkarılmadan kullanma dönemi başlıyor. Operatör değişikliğinde sim kart değiştirme dönemi kapanıyor.
Artık eSIM dönemine doğru yaklaşıyoruz. Sim kart hususunda yeni bir çağ açacak eSIM teknolojisi artık kullanıma hazır hale gelmekte. Mobil telefon sektöründe telefonlar gün geçtikçe daha da gelişen özellikler ile karşımıza çıkmaktadır, ancak halen eSIM teknolojisine geçmemiş olmamız esasında o büyük bir hayal kırıklığıdır.
Telefonlara gömülü olan SIM teknolojisi, hücresel şebekeler ile güçlü bir bağlantı kurmak adına ciddi bir potansiyele sahip ama 2013 senesinden bu güne kadar kullanıcılara yönelik somut sayabilecek türde henüz bir adım atılmamıştı.
Bu durumu, geçtiğimiz sene birden fazla telefonu desteklemesi için güncelleme yayımlayan GSM Alliance (GSMA) bozmuş ve eSIM’e göre ilk somut adım atıldı. Daha sonra ise Microsoft, Intel ve Qualcomm ortaklığına gidilerek eSIM teknolojisi adına çalışmalar yürütmüşlerdir. Ve tüm bu gelişmelerden sonra artık eSIM teknolojisine geçmeye az bir zaman kaldı.
Tam olarak eSIM nedir ve nasıl kullanılır?
e-SIM kart teknolojisi, ismini “embedded SIM”den (yani gömülü SIM) karttan alır. SIM kartlar bundan sonra telefonlardan çıkarılamayacak ve çıkarılmasına da ihtiyaç kalmayacak. e-SIM kartlar, tüm operatörler sağlayıcılarla uyumlu olacak biçimde çalışacak. Bu yüzden numara taşımak veya operatör değiştirmek için SIM kartların değişmesine de gerek kalmayacak. Şu anda T-Mobile ve AT&T, eSIM hususunda Microsoft ile çalışmalar devam etmekte ve GSMA da Mart ayında yayımladığı güncelleme ile dünya genelinde 800 civarı operatör için yalnızca mobil cihazlar için değil, PC, tablet vb. cihazlara yönelik olarak da destek sunmuştu.