Windows 7, Windows 8.1 ve Windows 10 bilgisayarda hard diskte yer açmak için gereksiz programları kaldırıp ve gereksiz dosyaları silip disk birleştirme yapılabilir. Ve bakım programları kullanılabilir.
Artan teknolojik gelişmelerle birlikte bilgisayarların bütünleşik belleklerinin kapasiteleri arttı. Elbette paralelinde, yer kaplayan dosya üretimimiz de yine teknoloji nedeniyle çoğaldı. Örneğin bundan on sene önce bu denli yüksek çözünürlüklü fotoğraflar çekebilen cep telefonları piyasada bulunmuyordu. Ancak bugün ortalama bir akıllı telefon 13MP çözünürlüğünde fotoğraflar kaydediyor; bu da her bir fotoğrafın ortalama 3-5MB yer kaplaması anlamına geliyor.
Tekrarlı dosyaları silmek önemli
Akıllı telefonlarla fotoğraf çekerken eskiden olduğu gibi sınırlı sayıda poz çekebilme olanağına sahip değiliz. Böyle olunca daha iyi kareler elde edebilmek adına aynı kadrajı birkaç kez kaydediyoruz. Eğer bunlardan en iyisini seçip gerisini silmezsek bilgisayarımızda önemli bir hacmi verimsiz bir şekilde kullanmış oluruz. Ayrıca bilgisayarda düzenli bir klasörleme sistemi kurmak sadece görüntü dosyalarında değil, pek çok dosyada tekrarlı kaydetmenin ve gereksiz kopyalamanın önüne geçmemize yardımcı olur.
İndirilen dosyalar klasörü
İnternet üzerinden birçok belgeyi, müziği, fotoğrafı ve videoyu bilgisayarımıza indirerek kullanıyoruz. Bunlar genel olarak her bilgisayarda “İndirilenler” ya da “Download” klasörüne ekleniyor. Eğer yeni edindiğimiz dosyayı bu klasörden açarak kullanmayacaksak onu istediğimiz konuma kopyalayarak değil, keserek yapıştırmalıyız. Bu durumda aynı dosyadan iki tane olmasıyla lüzumsuz bir barınma ortadan kalkar. Bunların dışında çeşitli programların otomatik kayıt dosyaları ile ön bellek dosyaları da işlevsiz bir şekilde bilgisayarda alan daralmasına neden olur. Bu dosyaları belirli aralıklarla temizlemek bilgisayarda yer açmaya yarayacaktır.
Bilgisayar bakım programı
Bilgisayardan kaldırılamayan programlar varsa silmek için Revo Uninstaller programını kullanabilirsiniz. CCleaner ve Ashampoo WinOptimizer tarzı programlar kullanabilirsiniz. Birde manuel olarak c’ den ve d’ den verileri silebilirsiniz.
Programdata’ dan daha önce kaldırdığınız programların kalıntılarını silebilirsiniz. Windows Temp’ i de tamamen silebilirsiniz.
Güncelleme Tarihi: 28 Nisan 2018, 20:25