Android Xposed Framework nedir? Nasıl yüklenir?

Teknoloji Haberleri
Yazar Teknoloji Haberleri 6 Minimum Okuma

Android işletim sisteminde tonlarca faydalı değişikliğe olanak sağlayan Xposed Framework nedir, ne demek ve nasıl yüklenir? Cevabı bu yazıda resimli anlatımda.

Ad imageAd image

Google’ın açık kaynak kodlu mobil işletim sistemi Android‘te, Custom ROM yüklemeden de bir çok önemli ve faydalı değişiklikleri yapmak mümkün. Bu konuda en önemli araçların başında gelen Xposed Framework, üreticinin orijinal ROM’unda dahi sayısız değişikliklere olanak sağlıyor. 

Xposed Framework nedir?

Yukarıda da kısaca bahsettiğimiz gibi Xposed, Android işletim sisteminde OEM yazılımı olsa dahi, yüklenen ek modüllerle cihazda birçok önemli özellik ve değişikliği yapabileceğiniz, diğer değişle Android cihazınızı isteğinize göre özelleştirebileceğiniz bir Framework’tür ve bunu için Custom ROM yüklemenize gerek yoktur. Xposed ile yapabileceğiniz özelliklere aşağıda Xposed Framework Modülleri bölümünde bahsedeceğiz. 

Android Xposed Framework nedir? Nasıl yüklenir?
Android Xposed Framework nedir

Xposed Framework nasıl yüklenir?

Bu işlemi yapmadan önce, az da olsa deneyimli kullanıcı olmanız ve cihazınızın yedeğini almanızı öneririz.

Gerekli Olanlar: 1. Cihazınızın ROOT’lu olması Cihazınızı kolayca ROOT yapmak için buradaki yazımızdan faydalanabilirsiniz. 2. Herhangi bir Custom Recovery (TWRP Recovery tavsiye edilir). Cihazınızı Rootladıktan sonra, dosyaların Android telefonlara flaşlanabilmesi (yüklenebilmesi) için gerekli olan TWRP recovery’yi kurmak için buradan play.google.com/store/apps/details?id=com.jmz.soft.twrpmanager&hl=tr&utm_source=andronova.net TWRP Manager’i indirerek kurulumu kolayca yapabilirsiniz. TWRP veya Clockworkmod gibi diğer Custom Recovery seçeneklerinin kolayca kurulumu için ayrıca Rashr uygulamasını da buradan play.google.com/store/apps/details?id=de.mkrtchyan.recoverytools&utm_source=andronova.net indirerek kullanabilirsiniz.

Xposed Framework yükleme talimatı

Bilmeniz gerekenler:

Ad imageAd image

1. Öncelikle cihazınızın ARM yada ARM64 mü olduğu gibi, hangi işlemci türüne sahip olduğunu belirlememiz gerekiyor. Bunun için Hardware info uygulamasından faydalanabilirsiniz.

2. İkinci aşama olarak ta, işletim sistemi sürümünü bilmemiz gerekiyor. Bunu için de telefonun ayarlar bölümünden, telefon hakkında kısmında gerekli bilgiyi bulabilirsiniz. Ayrıca aşağıda Xposed Framework kurulumu için gerekli dosyaları bölümünde de bu konularda bilgi vereceğiz.

Xposed Framework yükleme talimatı
Android Xposed Framework nedir

Android için Xposed Framework kurulumu için gerekli dosyalar

1.Xposed Installer: 

Ad imageAd image

Android 4.0.3 ile Android 4.4 KitKat dahil Lollipop öncesi sürümlerde Xposed Installer apk dosyasını yüklemek için burayı //dl-xda.xposed.info/modules/de.robv.android.xposed.installer_v32_de4f0d.apk tıklayınız.

Not: Sadece KitKat’ta, apk dosyası haricinde başka bir şey yüklenmesine gerek olmayıp, uygulama içinden yükleme seçeneğiyle oldukça kolay şekilde Xposed kurulabilmektedir. Yani, aşağıdaki dosyaları indirmeye ve kurulum işlemlerine gerek yoktur. Lollipop (Android 5.0, 5.0.1, 5.0.2, 5.1, 5.1.1) sürümleri için Xposed Installer apk dosyasını indirmek için aşağıdaki adrese bakınız.

2. Xposed Framework SDK dosyası

Android 5.0/5.0.1/5.0.2 için:

ARM, (daha çok eski Android cihazları içindir. Ör: Nexus 4/5/6, Note 2/3/4, S2/S3/S4/S5, HTC One M7/M8 gibi) ARM64 ve (yeni nesil 64-bit işlemcili cihazlar içindir. Ör: Nexus 9, LG G4, HTC One M9, Galaxy S6) x86 içinforum.xda-developers adresini ziyaret ediniz. (Intel işlemcili Zenfone 2 gibi cihazlar içindir.)

Android 5.1/5.1.1 için:

ARM için, (daha çok eski Android cihazları içindir. Ör: Nexus 4/5/6, Note 2/3/4, S2/S3/S4/S5, HTC One M7/M8 gibi) ARM64 için ve (yeni nesil 64-bit işlemcili cihazlar içindir. Ör: Nexus 9, LG G4, HTC One M9, Galaxy S6) x86 için buradan forum.xda-developers.com indiriniz.. (Intel işlemcili Zenfone 2 gibi cihazlar içindir.)

Xposed Framework kurulumu:

1. İndirdiğimiz Xposed Installer apk dosyasını telefona kuralım. Bunun için Ayarlar > Güvenlik bölümünden Bilinmeyen Kaynaklar özelliğini aktif etmelisiniz.

2. Cihazınız için uygun olan Xposed Framework SDK dosyasını indirip, TWRP Recovery’ye geçin. (Örnek olarak, Samsung telefolarda custom recovery’ye geçmek için, telefon kapalıylen aynı anda Ses Açma, Güç Düğmesi ve Menü Tuşuna birlikte birkaç saniye basmanız gerekmektedir. Diğer modeller için Google’da “telefon modeli revocery açma yöntemi” şeklinde arma yapabilirsiniz.)

3. TWRP Recovery’de öncelikle Backup seçeneğinden telefonunuzu yedekleyin. Sonrasında Install seçeneğine tıklayarak indirdiğiniz Xposed SDK dosyasını seçerek yükleyin. Bu aşamadan sonra, telefon yeniden başlayacak ve açıldığında Xposed Framework cihazınıza yüklenmiş olacak. Bu işlem 5 ile 15 dakika arasında sürebilir. Eğer yükleme sırasında problem olduysa ve cihazınız açılmıyorsa, yeniden TWRP Recovery’ye geçin ve eğer verileriniz önemli değilse Wipe seçeneğinden telefon sıfırılayın yada Restore bölümünden aldığınız yedeği yeniden yükleyin.Telefonunuz sorunsuz bir şekilde açıldıysa, daha önceden yüklediğimiz Xposed Installer uygulamasını açın ve oradan telefonunuza sayısız faydalı özellikler getirecek Modüller bölümünden istediğiniz modülü yükleyin.

Not: Aynı özelliklere sahip modülleri yüklemeniz, telefonun açılmamasına yol açabilir.

Xposed Framework’ü kaldırma yöntemi: Yine aynı kurulum gibi, aşağıdaki, cihazınıza uygun dosyaları TWRP aracılığıyla yüklemeniz Xposed’ı telefonunuzdan kaldıracaktır.

ARM, ARM64 ve x86 için burdan forum.xda-developers.com indiriniz. 

Bazı Güzel Xposed Framework modülleri:

GravityBox: En popüler Xposed modüllerinden biridir. Telefonunuza bir çok özellik katan oldukça faydalı bir eklentidir. AdBlocker: Uygulamalarda bulunan tüm reklamları kaldırır. XInsta: Kolayca Instagram resmi ve videolarını indirmenize olanak sağlar. Force Touch Detector: Android telefonunuza iPhone’lardaki Force Touch özelliğini getirir. Fake Wifi Connection: Wifi bağlantısı isteyen oyunlarda oldukça işinize yarayacak olan bu modül sayesinde, aslında wifi bağlantısı olmasa da, sisteme sanki kablosuz ağa bağlıymış gibi göstermektedir. XPrivacy: Uygulamaların gizli verileri ele geçirmelerinin önüne geçerek, onlara sahte bilgiler gönderir ve istediğiniz uygulamalarda gizliliği arttırır.

Bu ve bunlar gibi yüzlerde faydalı modüllere Xposed Installer uygulamasındaki Modüller menüsünden ulaşabilirsiniz. Son Xposed sürümlerinin yer aldığı XDA sayfasına forum.xda-developers.com/showthread.php?t=3034811 ve Xposed resmi sitesine repo.xposed.info ulaşabilirsiniz. Umarız beğendiğiniz ve faydalı bir yazı olmuştur.

Takip etmek:
Andronova, Teknoloji alanında bir çok soruna yönelik çözüm odaklı içerikler üretmekte. Zaman zaman Teknoloji haberlerinin yer aldığı sitemizden destek hizmeti almak isteyen kullanıcıların içeriklerde yer alan müşteri hizmetleri ile iletişime geçmeleri gerekebilir.
İnceleme bırak

İnceleme bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir