Android işletim sistemine sahip her türlü markaya burada anlatacağımız yöntem ile sertifika yükleyebilirsiniz. Sertifika yükleme işlemlerine geçmeden sertifika nedir sorusunu cevaplayarak makalemize başlayalım. Https tabirini internet sitelerinin baş tarafında görmüşlüğünüz vardır. Https yani hyper text transfer protol secure güvenli siteleri göstermektedir. Bu uzantıya sahip sitelerin bir sertifikası olduğu anlaşılmaktadır. Bu sitelerde kullanılan sertifikalar global olduğundan dolayı kullandığınız cihazlara otomatik yüklenmektedirler. Eğer araya herhangi bir cihaz girerse o cihaza ait sertifikayı tekrardan yüklemeniz gerekmektedir. Eğer bu işlemi yapmazsanız “https” ile başlayan sitelere girerken sıkıntı yaşayabilirsiniz.
Android sertifika yükleme
Android işletim sistemine sahip telefonlara herhangi bir sertifika yüklemek isterseniz ilk önce sertifikayı telefonunuzun belleğine aktarmanız gerekmektedir. aşağıda sizlerle paylaştığımız resimde örnek bir sertifika dosyası telefon içerisine yüklenmiştir. Telefonunuzu bilgisayara bağladığınızda karşınıza gelen ekran hemen burada paylaştığımız gibidir. Telefon modelinizin ne olduğu pek farketmiyor hepsinde aynı ekranı görmeniz mümkündür.
Yukarıdaki örnekte gösterdiğimiz gibi sertifikayı telefona yükledikten sonra yükleme yaptığınız telefonun ayarlarına giriniz. Ayarlar-Güvenlik bölümünü açınız Bu bölümde bulunan “Cihaz belleğinden yükle” yazısına tıklayınız.
Bu işlemden sonra karşınıza aşağıdaki gibi bir ekran gelecektir. Eğer ilk aşamada bahsetmiş olduğumuz sertifika yükleme adımlarını doğru uyguladıysanız karşınıza otomatikmen gelecektir. Eğer bu bölümde görünmüyor ve doğru yüklediyseniz ekranda sertifika yolunu göstereceğiniz bir bölüm gelecektir. Bu kısımdan sertifikayı bulunuz.
Bu aşamadan sonra telefonunuz güvenlik açısından kimlik bilgilerinizin korunması için sizden ekran kilidi oluşturmanızı isteyecektir. Tabiki bu uyarı herhangi, bir desen, PIN veya şifre kullananlar için geçerli değildir. Gerekli ekran kilidini oluşturduktan sonra sertifika telefonunuza yüklenecektir.
Android güvenlik önlemleri
Android telefonlarda gizliliği koruyucu önlemlerden bazılarına yer verdiğimiz bu yazımız genel bir bilgilendirme olarak yazılmıştır. Eklemelerde bulunabilirsiniz. İşte Android güvenlik önerisi!
Android işletim sistemi kullanan bir telefonunuz varsa Android telefonlarda gizliliği koruyucu önlemler olarak sunulan metotlar işinize yarayacaktır.
Ekran desen kilidi kullanmak uygulanabilecek en basit yöntemlerdendir. Sizden başka kimsenin verilerinize ulaşmasını bu şekilde engelleyebilirsiniz.
Anlık konum bildirme yi kapatarak her hareketinin izlenmesini önleyebilirsiniz.
Akıllı telefonunuza bilmediğiniz kaynaklardan uygulama yüklenmesini engelleyin. Bunun için telefonun ayarlar kısmında cihaz yönetimi bölümünde ilgili ayarı aktifleştirmeniz yeterlidir. Bazı durumlarda bilinmeyen kaynaklardan yükleme yapılması durumunda telefonunuza istemeyeceğiniz sızmalar olabilir ve siz farkında olmasanız bile gizlice bilgi paylaşımı olabilir.
Android güvenlik ve gizlilik seçenekleri
Bazı uygulamalar için istenen izinler sinir bozucu bir hal alabilir. Bu nedenle ayar kısmından uygulamalar bölümüne girerek izinlerini değiştirmek isteyeceğiniz uygulamayı seçerek ilgili ayarlamaları yapmanız yeterlidir.
Bazı uygulamalar çalışırken rahatsız edici oranda reklam gösterebilirler. Bunu bazı durumlarda devre dışı bırakma imkanınız olabilir. Ayarlar-yedeklemek ve sıfırlamak-verilerimi yedekle kısmından devre dışı bırakabilirsiniz.
Google play store dışından uygulama yüklemeyin ama google play storeden de uygulama yüklemeden önce uygulamanın yorumlarına, indirilme sayısına ve istediği izinlere bakarak indirin. Olduğu gibi hemen indirmeye geçmeyin.
Android telefonlarda gizliliği koruyucu önlemler başlığı altında sunulan önerileri uygulayın ya da en azından fikir sahibi olmak için okuyunuz.
Cihazınızın kullanım şeklini belirleme ve topladığı bilgileri kullanma biçimleri önemlidir. Çünkü her uygulama göründüğü gibi masum olmayabilir.
Cihazınızda kesinlikle veri güvenliği için şifreleme bulunması gerekiyor. Desen kilidi, tuş kilidi ve uygulama kilidi. Uygulamaların kendi şifrelemeleri varsa açınız. Örnek WhatsApp parmak izi ile giriş ve yüz tanıma sistemi. Virüs uygulaması Android için kesin öneriyoruz. Bu programların bazılarında gelişmiş şifreleme ve koruma sistemleri bulunuyor.