Windows 10 açılışında mavi ekran ve siyah ekran hatası çoğu kullanıcı da görülüyordur. Her kullanıcının hayatında bir veya daha fazla bu sorunla karşılaşmıştır. Çözümü nedir?
Windows bilgisayarda açılışta mavi ekran hatası gelmesinin nedeni nedir diye soranlardan mısınız? Windows 8.1′ de veya Wİndows 10 açılışta mavi ekran gelmesi çoğunlukla aşağıdaki sebepleri kapsamakta. Birde Windows 7 için Microsoft desteğini yakında sonlandıracak ve özellikle güvenlik alanında sıkıntılarla karşılaşabilirsiniz.
Windows açılış sorunlarının genel nedenleri
- Windows açılış dosyalarından veya sistem dosyalarından birinin ya da bir kaçının silinmesi
- Virüs kaynaklı açılış sorunları
- Donanım kaynaklı hatalar
- Yanlış veya uyumsuz sürücü kaynaklı mavi ekran hataları
- Hard diskte arıza veya bozuk sektör sorunu
- Sürücülerdeki çakışma veya yanlış driver yüklenmesi
- Bilgisayarda yeterli boş alan kalmaması
- Yazılım uyumsuzluklar
- Bir veya birden çok programdan kaynaklı sorunlar
Bilgisayar açılırken mavi ekranda kalma sorunu
Bilgisayarların hemen hemen hepsi açılırken post ekranını karşınıza çıkarmaktadır. Post ekranı bilindiği üzere bilgisayarın donanımsal parçalarından olan Klavye, Mouse, Harddisk gibi birimleri kontrol ettiği yerdir. Bu parçalar takılımı, doğru çalışıyormu gibi testler bu ekran da yapılır ve bildirim şeklinde kullanıcıya gösterilir. Bazen kullanıcıların bilgisayarları bu ekranda kalmakta ve sistem açılmamaktadır.
Siyah ekran hatası için bir çok sebepten olabileceği gibi en bilinenleri bios pilinin bitmesi, harddiskin bozulması ve ya bilgisayarın hardiski görmemesi ya da sistemsel bir arızadan dolayı kaynaklanmaktadır. Windows 10 kurulumu ve sonrası detaylı videolara bakabilirsiniz.
Sistemsel hatalardan dolayı Windows siyah ekranda kalması
Bilgisayar da virüs programınız ve ya yanlışlıkla kullanıcı müdahalesi sonucunda bazı sistemsel dosyalar silinmiş olabilir. Bu önemli sistem dosyaları bilgisayarınızda post ekranından sonra gelen bir bildirimle size bildirilir ve bilgisayar siyah ekran da kalır. Bu sorunun çözümü genelde kurtarma diskleri ve ya sistem formatlama ile çözülmektedir. Fakat tam çözüm olmasa da WEB üzerinde alternatif kurtarma yolları da bulunmaktadır.
Donanımsal teknik problemler
Eğer bilgisayarınız teknik bir aksaklık ya da sorundan dolayı açılmıyor ve siyah ekran da kalıyor ise bu donanımsal sorunun hangi parçada ve ya hangi bölgede olduğunu size post ekranı yardımıyla uyarı vererek iletecektir. Bu post ekranın da ki uyarı ismine bakarak donanımsal olarak hangi parçaya müdahale etmeniz gerektiğini bilebilirsiniz.
Genelde bu arızalı parça harddisk olabiliyor. Harddisk kablosunda ve ya harddiskin genel yapısında oluşan problemlerden dolayı bilgisayarınız sabit diskinizi görememekte ve açılma işlemini gerçekleştirememektedir. Mevcut hatalı olan donanıma ve ya çevre birimine müdahale ederek bu sorunu çözebilme imkanınız bulunmaktadır.
Bios pilinin ömrünün bitmesi
Bios pili bilindiği üzere saat ve tarihi bilgisayar kapandıktan sonra devam ettiren bir pildir. Aynı zamanda bilgisayarın diğer mevcut sistemi ve donanımsal parçalarına da olumlu etkileri vardır. Bios piliniz tükendiğinde bilgisayarınız post ekranın da kalabilir ama endişelenmenize gerek yok F1 tuşu yardımı ile bu hatayı görmezden gelip bilgisayarınızın açılma işlemine devam edebilirsiniz. Fakat bios pilini yenilemenizde fayda vardır. Çünkü sistemsel olarak işletim sisteminizde aksaklıklar ve problemler doğurabilir.