Jetpack Compose nedir diye yeni duyanlar için bilgi içerikli haberimizle karşınızdayız. Kolay bir kodlama ile hızlı bir şekilde uygulamalarda düzenleme yapabilirsiniz.
Bundan 5 yıl önce önemli bir tasarım değişimi olan materyal tasarımla önemli bir yol alındı. Google şirketinin öncülüğünde mobil uygulamalarda hızla yol alındı. Sade bir yapıya sahip ve işlevsel olan bu tasarım geliştiricilerin hoşuna gitti ve önemli adımlar atıldı. Bunlardan biri “Jetpack Compose API’ diyebiliriz.
Geliştiricilerin daha az kod ve stabil yazmalarında önemli rol oynayan araçlar yer almakta. Bunlara hem daha iyi bir deneyim hemde zaman tasarrufu sağladığını söyleyebiliriz. Mevcutta bir uygulamanız bulunuyorsa ve arayüzde değişim yapılacaksa yeniden tasarım için araçlar tercih edilebilir.
Uygulamaları baştan yazmak yerine arayüz tarafında değişimler yapmak için bu tip araçlar kullanılabilir. Bunlardan biri olan Jetpack Compose alfa olarak yayında.
Jetpack Compose, az kod kullanımı, hata sınıflarından kaçarak basit bir kodlama ile kolay şekilde çalışmalar yapabilirsiniz. Kullanıcı arayüzü tanımlama ve sonrasında Compose gereğini yapıyor. Arayğz otomatik güncellenir ve geliştirme hızlandırılır. Hemen hemen tüm kod yapılarıyla uyumlu. Android API platformlarına doğrudan erişim sunmakta.
Çıkan sürümde özellikler şöyle:
- Geçiş animasyonlar
- Girişin ve haraket düzenlemesi
- Yerleşim düzenleyicisi
- Eski botunlar yeni görünüme çevrilme
- Detaylı listeler ekleme
- Pencere yönetim
- Temalar
- Düzenleme yapılabilir yazı kutucukları
- Materyal şeklinde arayüz bileşenleri
- A11Y desteğinin yer aldığını belirtelim.
Tam sürümle yeni araçların gelmesi bekleniyor. Yeni ekleneceklerle uzun sürecek çalışmalar çok kısa zamanda sonuçlanacak. Artı bu sürümle “Android Studio” birlikte kullanılabiliyor.
Güncelleme Tarihi: 27 Ağustos 2020, 04:19