Google, Google Play Store’a alternatif olarak, web tabanlı uygulamaları sisteme dahil ederek oyunu değiştirmek istiyor. Progressive Web Apps nedir? (Aşamalı Web Uygulamaları)
Google, Android işletim sisteminin en önemli parçası olan uygulama marketi Google Play Store’a alternatif olarak, tüm web tabanlı uygulamaları sisteme dahil ederek oyunu değiştirmek istiyor.
Sayısı milyonları bulan uygulama ve oyunların yer aldığı Google Play Store, geliştiriciler için en önemli geçim kaynağı haline gelmişken, Google aldığı yeni kararla, Progressive Web Apps (Aşamalı Web Uygulamaları) adı verilen, yani internetteki tüm web uygulamalarını Android işletim sisteminde aynı Play Store‘dan yüklenmiş gibi çalıştırmanıza olanak sağlayan sistemi hayata geçiyor. Bu Android’in geleceğine yönelik bir devrim olabilir.
Google Android uygulama sistemi
Dünya’nın en popüler internet tarayıcısı Chrome‘un yeni Beta sürümünde test için sunulan bu özellik, web uygulamasını masaüstüne kısayol olarak ekleme yöntemiyle Android işletim sistemine yükleyebiliyorsunuz. Yükleyebiliyorsunuz diyorum, çünkü gerçekten de, Play Store‘dan yüklü bir uygulama gibi silme, durdurma, ön bellek temizle gibi özellikler bu uygulama için çalışır hale geliyor.
Bu yeni adım, oldukça riskli ve bir o kadar da oyun değiştirici bir rol üstlenebilir. Malum, geliştiricilerin para kazanması, Play Store’dan indirilen uygulamalardan elde ettikleri reklam veya satış gelirlerine bağlı. Web uygulamaları da artık kolayca Android işletim sistemine yüklendiğinde rekabet oldukça hızlanacak ve isteyen herkes kolayca uygulamasını yayınlayabilecek. Elbette bu, beraberinde oldukça önemli riskleri de getiriyor: güvenlik!
İnternet bir derya ve bu deryada oldukça riskli güvenlik tehditleri yer alıyor. Google’ın mevcut Play Store servisi, zararlı ve tehlikeli uygulamaları otomatik olarak tespit edip sistemden kaldırırken, web uygulamaları yazılacak bir virüs sayesinde çok rahatlıkla güvenliği tehdit haline getirebilir. Hatta bu öyle boyutlara ulaşabilir ki, Google’ın bu servisi kapatmasına dahi yol açabilir. Tabii ki Google’ın tüm bu riskleri göz önüne aldığını tahmin ediyoruz. Ya da umarız öyledir.