Bir çok mobil cihaz kullanıcısı uzun saatler cihazlarını şarjda bırakır. Bu konuya yönelik her dönem sorular gelmekte. Örnek, gece telefonu şarjda bırakmak zarar verir mi veya telefonu şarjda bırakmak zararlı mı soruları. Bu tip sorular eskiden çok fazla sorulurdu ama hala sorulmakta.
Yatarken telefonu şarjda bırakmak başlı başına sorunlu bir durumdur. Fazladan voltaj (eski cihazlarda), aşırı ısınma ve her an ne olacağı belli olmayan bir durumla karşı karşıya kalınma durumu var. Belki prizden, belki şarj cihazdan ve belki de telefondan kaynaklı sorunlar yaşanacak. Bundan habersiz bir şekilde yatmak risktir.
Mobil cihazların şarj dolumu eskinden belli bir saate kadar şarjda bırakıldıktan sonra fişten çıkarılması gerekirdi. Zamanla pil teknolojisi bunu daha kolay hale getirdi. Pil dolduktan sonra enerji dolumu sonlanıyor. Lakin bu eski model her cihaz için geçerli değil. Telefon konusu için soranlara çok eski telefon kullanmıyorsanız yine güç sonlandırma vardır diye düşünüyoruz.
Gece Telefonu Şarjda Bırakmak Zarar Verir mi Sorusu
Normalde ne olursa olsun cihaz uzun zaman şarja takılı kalmaması önerilir. Artı adaptörün daha fişte kalmaması daha sağlıklı olacak. Kullanılan adaptörün kalitesi çok önemli. Kısa devre, güç kesme ve benzeri korumalara sahip olması gerekiyor. Artı plastik kalitesi ve kablo kalitesi de önemlidir.
Mümkün olduğu kadarı ile çok uzun süre prizde cihazları takılı tutmayalım. En kötü ihtimal yüksek voltaj gibi durumlarda cihazlar zarar görme olasılığı var.
Eskiden ve hala geçerliliğini koruyan şarj nasıl yapılmalı sorusuna da yanıt verelim. İlk aldığınız ürünün belli bir süre şarjda kalması önerilir. Bu genelde 8 saat olarak söylenir. Lakin yeni batarya teknolojilerinde pek bu kadar süre kalmasına gerek kalmıyor. Yine de ilk şarjda bu şekilde yapabilirsiniz.
İçeriğimize çok eski bir haber olan köpükle şarj olayına tekrardan yer verdik.
Gece cep telefonunu şarjda bıraktığımda ne olur sorusuna genel bir bilgi olarak yer verdiğimiz içeriğimiz zamanla değişime gidilebilir.
Kalitesiz Ürünlerden Uzak Durun
Hemen hemen çoğu mobil cihazların ürünleri Çin’ de üretilmekte. Apple’ ın resmi ürünlerinde bir çoğu orada üretilmekte. İş böyle olunca, her kalitede ürünle karşılaştığımızdan dolayı herkesin Çin malı kalitesiz söyleminde bulunmuyorum. Lakin, aşırı ucuz olan çoğu ürün gerçekten kalitesizdir.
Kalitesiz Şarj Cihazı Kullanma
Yukarıdaki durum özellikle orjinal olmayan yani kalitesiz şarj cihazı kullanımlarında karşımıza çıkar. Kesinlikle ama kesinlikle az veya çok bu işten zarar görürsünüz. Belki telefonunuzun bataryasının ömrünü azaltacak, belki şarj entegresine zarar verecek veya anakarta, belki de yangın çıkmasına neden olacak.
Kalitesiz USB Kablo Kullanımı
Orjinal olmayan ama birinci veya ikinci kalitede kablolar bu sınıfla bir tutmadığımı belirtmek istiyorum. Lakin, piyasada dolaşan bir çok ürün ya kalitesi ya a orta kalite seviyesindedir. Kullandığınız mobil cihaza ne kadar önem veriyorsanız o kadar kaliteli bir ürün kullanın.
Yan Sanayi Ürünlere Dikkat Edin
Her ne olursa olsun, kalitesiz elektrikli cihazlardan uzak durun. Şark aleti, USB kablo veya üçlü priz gibi bir çok elektrikli aletlerde yangın riski var. Hatta bir keresinde bir üçlü prizde bunu yaşadık. Baya bir yıl önce, babamların ek çoklu prize ihtiyaç duymalarından dolayı, komşumuzdan aldıkları üçlü prizin yanması durumu tam da dediğimiz durumu izah ediyor gibi. Prizde fırın çalıştırıldı ve belli bir saatten sonra ödünç alınan üçlü priz yanmaya başladı. Hızlıca müdahale edip yangını önledim. Ürünü incelediğimde çok ama çok kalitesiz bir ürün olduğunu gördüm.
Pilinizin Ömrünü Uzatmak
1. Optimize Edilmiş Pil Şarjını Kullanın:
Ayarlar > Pil > Pil Sağlığı menüsünden Optimize Edilmiş Pil Şarjı özelliğini etkinleştirin. Bu özellik, pilin aşırı şarj olmasını ve aşırı deşarj olmasını önlemek için kullanılıyor. Akıllı cihazların pil ömrünü az çok uzatmakta.
2. Telefonu Düzenli Şarj Edin:
Düzenli şarj hem pil ömrünü hem akıllı cihazın ömrünü arttırır. Her pilin belli bir şarj ömrü vardır ve rastgele şarj ömrü kısaltır ve zaman zaman pillerin şişmesine neden olabiliyor. Özellikler orjinal şarj ve batarya kullanılmadığında.
3. Hızlı Şarjı Dikkatli Kullanın:
Hızlı şarj, pilin ömrünü kısaltan faktörlerden biridir. Mümkünse, pilinizin %20’nin altına düştüğünde hızlı şarjı kullanmayı düşünün.
4. Ekran Parlaklığını Düşürün:
Ekran parlaklığı, enerji tüketiminde en büyük etkendir. Ekran parlaklığı otomatik olarak sistem tarafından ayarlaması veya manuel olarak seviyesini düşürmek pilin ömrünü uzatır.
5. Arka Planda Çalışan Uygulamaları Kapatın:
Arka planda çalışan gereksiz olan uygulamalar pilin boşa tüketilmesine neden olur. Kullanmadığınız uygulamaları kapatmayı ve duruma göre arka planda çalışmalarını durdurmanızı öneriyoruz.
6. Sıcak ve Soğuk Ortamlardan Kaçının:
Piller, aşırı sıcak ve soğuk ortamlarda daha hızlı bozulduğu gibi hızlı şarjı tüketir. Akıllı cihazları ne aşırı sıcakta ne aşırı soğukta bekletmemenizi öneriyoruz.
7. Pilin Sağlığını Kontrol Edin:
Ayarlar > Pil > Pil Sağlığı menüsünden bu kontrolü yapabilirsiniz. Bu bölümle pillerin maksimum kapasitesini ve duruma göre tahmini pil ömrü görülebilir.
8. Güncellemeleri Takip Edin:
Cihazların işletim sistemini ve uygulamaları güncel tutun. Güncellemeler, bazen şarja olumlu etki eder. Ancak son dönemlerde tam tersi bir durum söz konusu. Her yenilik daha fazla enerji harcamakta.
9. Pil Kalibrasyonu Yapın:
Pilde kalibrasyon yapmak pilin doğru bir şekilde şarj olmasına katkı sağlar. Bunu yapmanız için cihaz kapatılır ve şarj cihazı takılır. Telefon %100’e ulaştığında şarjdan çıkarıp bir daha şarja takın.
10. Yıpranmış Pili Değiştirin:
Pil ömrünün sona geldiğine yeni bir pil ile değiştirmeyi düşünün. Yetersiz piller cihazın performansını düşürür.
Bu sıradan ipuçlarını takip ederek pilin ömrünü gözle görülür ölçüde uzatabilirsiniz.
Köpük Şarj İle Şarj Dolumu
Perdeue Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği araştırmalar sonucunda bu köpüklerle bir makine yapıldı ve bu makine sayesinde akıllı telefonlarda pil ömrü uzatıldığı tespit edildi. Perdeue Üniversitesi’nin laboratuvarlarında yapılan örnek çalışma sonucu 300 defa şarj edilen telefonlarda en küçük bir kapasite kaybı yaşanmıyor. Ayrıca şöyle de bir olay var ki kullanılan malzeme yalnızca köpük. Dolayısıyla olabildiğince yapımı kolay ve son derece ucuz bir makine.
Konu ile ilgili araştırmalar hala devam ederken bu köpükler belki de ilerleyen süreçte lithium-ion bataryaların ham maddesi olarak kullanılabileceği düşünülüyor. Ayrıca yıllar sonra aldığımız telefonların içinden de çıkacak olan köpükleri tekrar yeni batarya yapmak üzere üretici firmaya gönderebiliriz.
Bugüne kadar yalnızca çocukların oyun oynama maddesi olan köpüklerin bir gün akıllı telefonlarda kullanılacak şarj edici alet olarak kullanılabilir olması hayali gerçek olabilir. Böylece belki bir çok maliyet azalacak ve hiç umulmadık bir malzeme ham madde olarak kullanılabilecek.
Dolayısı ile evlerde çocukların oyun oynadıkları malzeme artık annelerin kızmadıkları bir ham madde olma yolunda ilerliyor. Bakarsınız ki bir gün bu malzemelerle gerçekten akıllı telefonların şarj ömrünü uzatacak gerçek bir cihaz hayata geçer ve bizler de her yerde bulduğumuz bu köpükleri üretici firmalara ileterek yeni bir sektör oluşturulabilir. Dolayısıyla hem para kazanarak bir yandan da telefonlarımızın şarj ömrünü uzatabilir. Neden olmasın? Kim bilir o zaman anneler de çocuklarına kızmaktan vazgeçerek, para kazandıkları için memnun bile olabilirler.
Teknoloji gelişiyor ve bizlere bu süreçte daha ne gibi sürprizler hazırlıyor hep birlikte göreceğiz. Olmaz denilen şeylerin bile gerçekleştiği teknoloji dünyası sürprizlerle dolu yepyeni bir dünya olmaktan geri kalmıyor.
Android veya iPhone telefonu şarjda bırakmak zararlı mı veya telefonu gece şarjda bırakmak zararlı mı sorusuna yanıt vermeye çalıştık.