Facebook Hesabında Sıradışı Hareketler Tespit Ettik

Teknoloji Haberleri
Yazar Teknoloji Haberleri 7 Minimum Okuma

Oturum açmaya çalışırken karşınıza şöyle bir uyarı çıktı mı? “Facebook hesabında sıradışı hareketler tespit” birisinin haberin olmadan hesabını kullanmış olacağını belirten bir yazı.

Sponsorlu Reklam
teknoloji haberleri reklamteknoloji haberleri reklam

Sosyal platformlar, insanların genelde iletişim araçları olarak kullandıkları, zaman zaman haberlere erişim yaptıkları ve bazen de bazı işlerini hallettikleri yararlı araçlar haline dönüştü. Lakin, birçok insanın hassas verileri bu platformlarda saklanmakta veya dolaşmakta, bu bilgiler dolandırıcılar ve kötü niyetli insanların tarafından hedef haline dönüştü. Bu nedenle, sosyal platformlar zaman zaman kullanıcılarının hesaplarının güvenliğini sağlamak adına birçok değişimi bir arada sunar. Bu platformlardan biri olan Facebook’ ta, hesaplarda sıradışı hareketleri tespit etmek için otomatik olarak çalışan bir sistem kullanmaktadır. Bu bazen, Facebook hesabında sıradışı hareketler tespit şeklinde karşımıza çıkar, bazen şüpheli hareketler olarak gelir.

Hesabında Sıradışı Hareketler Tespit Ettik Ne Demek?

Sıradışı hareketler, hesap sahibinin normal faaliyetlerinden farklı olan işlemlerdir. Örneğin, bir hesaptan normalde yapılmayan bir bölgeden giriş yapılması, hesap bilgilerinin değiştirilmesi veya farklı IP adreslerinden hesaba erişilmesi sıradışı hareketler olarak kabul edilir.

Facebook ve birçok sosyal ağ, bu tür sıradışı hareketleri tespit etmek için otomatik sistemler kullanmakta. Bu sistemler, insanların hesaplarında normal davranışlarını analiz eder ve sıradışı aktivite gördüğünde, hesabı geçici olarak kilitler ve duruma göre hesap doğrulamasını ister. Bu, kullanıcıların hesaplarına yönelik güvenliğini sağlamak adına atılan önemlerden biridir.

Facebook hesaplarında sıradışı hareketlerin tespit edilmesi, kullanıcıların rızası dışında hesaplarına yetkisiz erişimlerin önlenmesine yardımcı olur. Tabi bazen bu sistemler yanlış sonuçlar verebilir ve sorunlu olmayan hesapların erişimini kısıtlar. Bu nedenle, Facebook gibi birçok sosyal medya platformları, kullanıcıların hesaplarına erişim sağlamaları için yardımcı olacak erişim yöntemleri sunar.

Not: Bazen kullanıcıların bizzat kendileri hesaplarını şüpheli durumlara düşürebiliyor. Bazen de yaptıkları şeyler onları şüpheli sınıfına sokuyor ve hesabını ondan korumak adına güvenlik önlemleri uygulanıyor.

Sponsorlu Reklam
teknoloji haberleri reklamteknoloji haberleri reklam
Hesabinda Siradisi Hareketler Tespit Ettik 2
Facebook hesabında sıradışı hareketler tespit çözümü

Hesabında Sıradışı Hareketler Tespit Ettik Ne Yapmalıyım?

Facebook hesabın kilidini açmak için bazı adımların tamamlanması gerektiği yazılı bir bilgi notu ekrana geldiyse, Başla butonuna basarak ilgili yönergeleri takip edin. Bunların arasında güvenlik sorularının çıkacağını söyleyelim. En son kullanılan parola, hatırlama soruları ve hesaptaki kişisel bilgiler sorulma durumları var. Birde hesabınızın doğrulanması için kimlik görüntüsü eklemeniz için bir alan açabilirler.

Facebook hesabında sıradışı hareketler tespit edildiğinde, hesabınız geçici olarak kilitlenebilir veya kullanıcı kimliğinizi doğrulamanız istenebilir. Bu durumda yapmanız gerekenler şunlar olabilir:

  1. Kimlik doğrulama adımlarını tamamlayın: Facebook, hesabınızın güvenliği sağlamak adına belirli kimlik doğrulama adımları isteyebiliyor. Bu adımları tamamlamanız için size sunulan seçenek veya hesap ayarlarına giderek gerekli işlemleri uygularsınız.
  2. Şifrenizi değiştirin: Hesap güvenliğinin artırılmasına yönelik ara ara şifre değişikliğinde bulunun. Bu, hesabınıza yetkisiz erişimleri önlemek adına iyi bir seçenektir.
  3. Güvenilir cihazlardan erişin: Hesabınızda sıradışı olarak görülen aktivitelerin genel sebebi, hesapta oturum açılırken kullanılan cihaz ve IP adresinde şüpheli algısının oluşması. Hesabınızda oturum açarken ve kullanırken yalnızca güvenilir cihazlardan erişim yaptığınızdan emin olun.
  4. Facebook destek: Hesaba erişim sağlamaya yönelik sorun yaşıyorsanız, destek ekibiyle iletişime geçmeye yönelik adımlar atın.
  5. Hesabınızı doğrulayın: Hesap doğrulamaya yönelik kimlik, ehliyet veya pasaport yüklemesi yapılabilir. Bu, kapatılan veya engellenen hesapların açılmasına yardımcı olur.
  6. Bir iki gün kadar bekleyin. Bu bekleme sırasında hiç bir şekilde hesabınıza giriş denemesi yapmayın. Şüpheli durumlardan birine neden olduysanız, beklemeniz daha yararlı bir adım olacak.

Özetle, Facebook hesabınızda sıradışı hareketler tespit edildiğinde, hesabınıza olan erişiminiz bir süreliğine engellenir ve bazen beklemeniz, bazen de destek talebi göndermeniz gerekir.

Hesabinda Siradisi Hareketler Tespit Ettik 3
Facebook hesabında sıradışı hareketler tespit

Şifre Değiştirerek Tetikleme Yapma

Çok sayıda soruna yönelik uyguladığımız adımlardan biri parola sıfırlama işlemidir. Ama normal şekilde yapılan işlemleri yapmıyoruz.

Şifrenizi şu şekilde değiştirin:

  • Google tarayıcısında iki sekme açalım.
  • Birinci sekmemizde, sosyal medya hesabınıza ekli olan e-postanın oturumu açık olsun.
  • Diğer sekmemizde ise, facebook.com açık olsun.
  • Şifrenizi unutmuş gibi ilgili seçeneğe tıklayın.
  • Mail ile sıfırlamayı başlatın.
  • Yan sekmedeki açık olan mail oturumunu algılayacak ve yeni parolanızı oluşturmanızı isteyecek.

Evet bu yöntem bir nevi askıda kalma veya anlamsız durumlarda kullanılmakta.

Kimlik Doğrulamasıyla Kilidin Kaldırılması

Hesabınızdaki sorun eğer güvenlik endişesi içinse, kimliğinizin ekran görüntüsü işinize yarayacak.

Bu başlık için önereceğimiz bağlantıların yer aldığı konu, Facebook iletişim sayfasıdır.

Hesabınız İçin Güvenlik Önlemleri

Sosyal medya hesaplarına yönelik kullanılacak güvenlik seçenekleri vardır. Bunlardan bazıları şu şekilde:

  1. İki Faktörlü kimlik doğrulamasını kullanın

Hesabı korumak adına en iyi yöntemlerden biri iki faktörlü kimlik doğrulamayı kullanmaktır. Bu özellik, hesapların güvenliğini sağlamak adına ek bir katman sağlar. Bu sistem, şifre ile oturum açıldığında ek bir doğrulama sunarak erişim yapılmasını sağlar. İlgili kod ekrana girilmediği takdirde hesaba erişim yapılamaz.

  1. Şifrelerinizi güncel tutun

Şifreleri güncellemek, hesap güvenliğini artırmaya yönelik önem arz eder. Şifreniz karmaşık ve güçlü olmalı, böylece herkes tarafından kolayca tahmin edilmesi zor olması sağlanır. Aynı zamanda ara ara bu şifrenin değiştirilmesi önerilir.

  1. Oturum açık kalmasın ya da açık olan cihazlarda güvenliği sağlayın

Facebook hesabının oturumu açık kaldığı sürece, hesabınıza başkaları tarafından erişim yapılması mümkün hale gelir. Bu nedenle, hesabınızı kullanmadığınız durumlarda oturumu çıkışa atın. Ayrıca, başka kişilerin cihazlarını kullanarak oturum açtıysanız, hem oturumu çıkışa atın hem beni hatırla seçeneğini aktif etmeyin. Güvenilir olarak görülen bir cihaz sizin iradeniz dışında kayıt edilmişse, hesabın ayarlarında ekli olan cihazın oturumunuz sonlandırın ve güvenli cihaz sınıfından çıkarın.

İlla kolaylık olsun diye beni hatırla özelliğini kullanacaksanız, oturumun açık kaldığı cihazların güvenliğini sağlamanız gerekiyor. Her türlü dış müdahale için katı bir güvenlik uygulayın. Ve kesinlikle ücretli antivirüs programlarından yararlanın. Öneri Eset olabilir.

  1. Gizlilik ayarlarınızı kontrol edin

Gizlilik ayarlarının zaman zaman kontrol edilmesi, hesap güvenliği açısından önemlidir. Bu ayarlar sayesinde, başkalarının sizinle hangi bilgileri paylaşabileceğini ve sizin de neleri paylaşacağınız belirlenir.

  1. Güncellemeleri takip edelim

Facebook, güvenlik açıklarının kapatılması adına sık sık güncellemeler yayınlar. Bu nedenle, uygulamanın ve hesap ayarlarının güncel olduğundan emin olmalısınız. Bu güncellemeler, genellikle yeni özellikler sağlasa da, yanında ek güvenlik ve açıklarını önlemeye yarayan adımlar atar.

Facebook hesabında sıradışı hareketler tespit sorunu için uygulanacak en iyi adımları sizlere anlatmaya çalıştık.

Sonraki bir başka önemli konumuz: Facebook hesabın kapatıldı

Takip etmek:
Andronova, Teknoloji alanında bir çok soruna yönelik çözüm odaklı içerikler üretmekte. Zaman zaman Teknoloji haberlerinin yer aldığı sitemizden destek hizmeti almak isteyen kullanıcıların içeriklerde yer alan müşteri hizmetleri ile iletişime geçmeleri gerekebilir.
İnceleme bırak

İnceleme bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir