Sağlık açısından bilgisayar başında nasıl oturmalıyım sorusu gerçekten önemli bir cevabı hak eden cinsten. Boyun ve bel ağrısı için doğru şekilde nasıl oturulur?
Teknoloji çoğumuzun hayatında fazlasıyla yer kaplıyor. Bazılarımızın günün çoğu bilgisayar veya telefon başında geçiyor. Yoğun şekilde kullanımlar vücutta çoğunlukla ağrılara neden oluyor. Hele birde yanlış oturma pozisyonları bu ağrıları daha da arttırabiliyor. Bilgisayar başında doğru oturuş şekli nasıl olmalı veya bilgisayar başında nasıl durulur?
Bilgisayarın başında kalanların çoğu oyun oynayanlardan oluşuyor. Sonrasını çalışanlar ve film izleyenler çekiyor. Bu durum eskiden film izleyenlerle oyun oynayanları neredeyse aynı kefeye koyuyordu. Şimdilerde cep telefonun önemli etkisi var. Hem video izlemede hem oyun oynamada.
Yoğun şekilde teknolojik alatlere maruz kalmak bedeni yıpratabiliyor. Saatlerce cihazlar karşısında kalanlar kronik sorunlara da maruz kalabiliyor. Çoğunda baş ağrısı ve boyun ağrısı görülebilmekte. Bu yazımızda PC başında nasıl oturmamız gerektiği hakkında bazı bilgileri sizlerle paylaşacağız.
Bilgisayar koltuğunda nasıl oturmalıyım?
1- İdeal olan pozisyonu bulun:
Çalışma koltuğunda oturduğumuzda ideal olan pozisyonu bilmeliyiz ve buna göre hareket etmeliyiz. Çoğu ofis koltuklarında, ayarlanabilir bölümleri vardır. Bazılarında kısmi bazılarında tam anlamıyla rahatlık düşünülmüştür. Boyun kısmı, sırt kısmı ve bel kısmı gibi hassas noktalar için gerekli ayarlamaları veya duruşa dikkat etmemiz gerekiyor.
- Bacağın üst bölümü koltuğa yaslı olmalı.
- Diz 90 derece bir açıda durması önerilir.
- Ayaklar bacaklara doğru 90 derece bir açı oluşturmalı.
- Sırt kısmı olabiliyorsa mümkün olduğu kadar bacaklara 100-135 derecede bir açı ile durmalı.
- Kollar vücut ile yapışık olmalı.
- Omuz ve boyun rahat olmalı.
- Gözler, boynu ya da gözleri kaldırmadan ve gerilmeden ekran rahatça şekilde görülmeli.
2- Koltuk ayarlarını yapınız:
Sandalye bel desteğinin, ayarlanır kol kısmı, özelleştirilebilir minder ya da nasıl bir türde destek varsa gerekli ayarlamayı yapın. Kolun koyulduğu yer yani dayanak, duruşu olumsuz yönde etkileyecek ise çıkarın.
3- Klavyeye yakın şekilde oturun:
Klavye, her zaman vücudun önünde yer alması gerekiyor. Klavyeye erişildiğinde vücut eğilmemeli. Birde PC ekranı normal bir kol kadar uzakta durması tavsiye edilir. https://teknolojihaberleri.tr
4- Kafayı dik tutunuz:
Bilgisayar ekranı, vücuda göre aşağıda kalıyor ise çene göğse yaklaştırma durumunda kalabilir. Bu şekil; sırt ve boyun ağrılarına yol açacaktır. Bu nedenle ekrana baktığınızda kafa her zaman dik tutulsun. Bunun için bazı adımlar atabilirsiniz. Örnek monitör altına bir desteğin yerleştirilmesi.
5- Derin nefes alın ve kısa molalara çıkın:
Otururken az veya kısa nefes almanın bazı sıkıntılara neden olacağınız belirtelim. Öneri her zaman sık şekilde derin bir nefes alınması. Bir diğer yanlış ise uzun süre hareketsiz bir şekilde oturmanız. Bu sağlık açısından büyük sorun teşkil ediyor. Arada bir koltuktan kalkıp 1-2 dakikada olsa yürüyünüz. Bu 30 – 60 dk da bir yapılabilir.
6- Sürekli bakmak gözlerinize büyük zararlar verebilir:
Gözlerde yorgunluk ister istemez duruş pozisyonuzu etkileyecektir. Üstünme birde göz bozukluğu ortaya çıkabilir. Belli bir süre bilgisayar başından kalkamayacak durumdaysanız, o zaman hiç olmasa 20-30 dk bir bir kaç saniye ekrandan kaçının.
Kısaca koltuğu, bilgisayarı, klavyeyi ve kendinizi gerekli pozisyona alınız.
Güncelleme Tarihi: 08 Aralık 2019, 04:00