Android hard reset nedir ve nasıl yapılır? Çoğu kullanıcının bu terimle öyle böyle karşılaştığını görüyoruz. Özellikle tuş kilidi sorununda akıllara gelen ilk tercih oluyor.
Yıllar önce hazırladığımız bu içerikte, mobil cihazların yükselişinden bahsetmiştik. Önemli bir ivme kazandıklarını ve bu yükselişin internetin yaygınlaşmasıyla hızlandığını belirtmiştik. Malum, internetsiz akıllı cihazlar pek bir işe yaramıyor. Hele ki online oyunlar söz konusu olduğunda, bu tür uygulamalar artık her telefonda olmazsa olmaz hale geldi. Sosyal ağlarla bağlantısını hiç koparmayan kullanıcıların, genellikle 3-4 sosyal medya uygulaması kullandığını da söyleyebiliriz.
Bu kadar aktif kullanılan mobil cihazların zamanla sorun çıkarması son derece doğaldır. Her kullanıcının ilk günkü gibi “Telefonum çalışmıyor” dediğini duyar gibiyiz. İlk akla gelen yöntem genellikle soft reset ya da recovery mode kullanarak telefonu sıfırlamak oluyor.
Gerekli süre: 3 dakika
Tablette veya cep telefonda hard reset nasıl yapılır adım adım bu makalemizde anlatıyoruz.
- Hard reset için şarj durumunu kontrol edin
Cihazın şarj seviyesi yetersiz olduğunda hard reset seçenekleri ekrana gelmez. Şarj durumu hakkında birçok kaynakta %50 seviyesi gerektiği anlatılır. Ancak birçok Android cihazda şarj %5 seviyelerindeyken dahi bu adımı yapmıştık.
- Hard reset nasıl atılır?
Telefonu veya tableti kapatın.
Ses yükseltme ve güç butonuna 5-10 saniye kadar basılı tutun.
Ekranda yazılar veya cihazın yazılım logosu belirdiğinde tuşları bırakın.
Şarj yetersizse, hard reset işlemini şarjda yapabilirsiniz.
Hard reset olmuyorsa şu kontrolleri yapın:
Telefonun şarj seviyesini kontrol edin ve yeterince dolmasını bekleyin.
Tuşlara doğru şekilde basılı tuttuğunuzdan emin olun.
“Komut yok” veya ünlem işareti (!) ekrana geldiğinde, ses ve güç tuşlarına basıp çekerek cihazın açılmasını deneyin.
Yine açılmıyorsa, işlemleri tekrar edin.
Eğer tüm denemelere rağmen sorun devam ediyorsa, ROM yükleyerek problemi çözmeyi düşünebilirsiniz.
Hard Reset Nedir?
Bir cihazın tüm verilerinin silinmesi yoluyla varsayılan fabrika ayarlarına geri döndürülmesine hard reset denir. Bu işlem, Android cihazların performansını artırmak, yazılım sorunlarını gidermek, kayıtlı kullanıcı hesaplarını temizlemek veya cihazı satmadan önce tüm kişisel verileri silmek amacıyla kullanılır. Ancak, unutulmamalıdır ki silinen veriler bazı yöntemlerle kurtarılabiliyor.
Genellikle fabrika ayarlarına döndürme işlemi tercih edilir. Ancak, bazı durumlarda cihazın ayarlarına erişmek mümkün olmayabilir. Bu gibi durumlarda, belirli tuş kombinasyonları veya özel bir kurtarma modu kullanılarak reset adımları gerçekleştirilir.
Hard reset işleminden önce dikkat edilmesi gerekenler:
- Yedekleme: Tüm önemli verilerin yedeklenmesi gereklidir. Hard reset ile tüm veriler silineceği için geri dönüşü zorlu süreçler doğurabilir.
- Şarj durumu: Cihazın şarjının yeterli olduğundan emin olmalısınız ve işlem sırasında şarj yetersiz kalırsa, cihazı şarja takıp bu adımları tekrardan yapın. Aksi takdirde, işlem yarıda kalırsa cihaz zarar görebilir.
Hard reset adımları:
- İşlemler cihazın marka ve modeline göre değişiklik göstermekte. Nadir durumlarda, her model için farklı tuş kombinasyonları gerekebilir. Bu nedenle, bu işlemi yapmadan önce cihazın modeline uygun adımları uyguladığınızdan emin olun.
Özetle: Hard reset, cihazın tüm verilerini silerek orijinal ayarlarına dönmesini sağlar.
Reset İşlevinde Genel Bilgi
Konumuzun tarihi eski olsa da, bazı yıllarda güncellemeler yaparak içerikleri düzenliyoruz. Burada işinize yarayan kısımları kullanmanızın daha sağlıklı olacağını düşünüyoruz.
Hard reset, Android menüsü dışından tuş kombinasyonları ile telefonun hafızasında bulunan her şeyi silerek cihazı ilk alındığı haline döndürme işlemine denir. Bu işlem, telefonunuzda tüm verilerin silinmesi anlamına gelir. Zararlı yazılımlar bulaştığında, donmalar yaşandığında ve yazılım sorunları görüldüğünde, bu adımları uygulamak gerekebilir.
Her ne kadar arayüz ve işlem seçenekleri farklılık gösterse de, hemen hemen her telefonun “Ayarlar” bölümünde “Fabrika ayarlarına dön” seçeneği bulunur.
Bu seçeneği onayladığınızda, telefonun SD kartı hariç tüm hafızası silinir ve cihaz fabrika ayarlarına geri döner. Reset işlemi, telefondan telefona farklılık gösterse de genellikle birkaç dakika sürer. Ancak bu işlem sırasında cihazın şarjının dolu olmasına dikkat edin, çünkü işlem fazla şarj tüketebilir.
Hard Reset Nasıl Yapılır?
- Cihazınızın şarj göstergesini kontrol etikten sonra cihazınızı kapatın,
- Ses yükseltme + Menü ve yanında Güç tuşu (cihaz açma kapatma) bu üç tuşa basılı tutunuz,
- “Ses yükseltme + Güç tuşu”, bazen “Menu + Güç” ve nadirde olsa “Ses kısma + Menü ve Güç” tuşları ile işlem sağlar.
- “Wipe data factory reset” yazılı bir seçenek gelirse “Güç” (Cihazı açma) tuşuyla onaylayın,
- “Yes” seçeneğine “Ses kısma” tuşu ile gelerek onaylayınız,
- Reset işlemi tamamlandıktan sonra ilk seçeneğe döndünüz,
- Şimdi tekrar “Güç” tuşuna basınız.
Bu seçeneklerden hangisi telefonunuzda mevcut ise o seçeneği seçerek istenilen güvenlik kodunuzu girerek telefonunuzu fabrika ayarlarına döndürmüş olursunuz.
Bazı durumlarda ise menü seçeneğine ulaşılamaz. Burada, telefonunuz varsa yan tarafında bulunan Ses + Güç tuşlarına aynı anda basarak açılış ekranı geçtikten sonra işlemler menüsüne geçersiniz. Fabrika ayarları menüsü ekrana gelince tuşlara basmaya son verilir. Telefon açılmadan karşınıza bir kurtarma menüsü gelir.
Farklı Modellerde Nasıl Yapılır?
Ekran kilidinde sorun varsa, kilidi kırmak için format atma adımları yapılır. Bazı markalarda ise kendi yazılımları ile bilgisayar üzerinden yazılım güncellemesi yaparak desen kilidi kaldırılabilir. Aşağıda genel yöntemlere yer verdik. Eğer cihazınızda bu adımlarla işlem yapılamıyorsa, haberin altındaki yorum bölümünden bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Bazı cihazlarda şu yöntemler uygulanabilir:
- Menü, ses açma ve güç tuşları
- Ses yükseltme ve güç tuşları
- Ses azaltma ve power tuşları
Not: Bu işlemi yapmadan önce, eğer telefon sorunsuz açılabiliyorsa, önemli verilerinizin yedeğini almanızı öneririz. Çünkü bu işlem sonrasında telefonda kayıtlı her şey silinecek. Hard reset işlemi yapılmazsa, cihazın şarj seviyesi (%10 – %50) yetersiz olabilir. Ayrıca bazı durumlarda yazılım kaynaklı sorunlar nedeniyle bu işlem gerçekleştirilemeyebilir. Aşağıda, 1’den 6’ya kadar seçenekler sunulmuştur; bunlar ayrı ayrı denenebilir.
Telefona Format Nasıl Atılır?
Android tabanlı cihazlarda oluşan yazılım hatalarında ve desen kilidi şifresi unutulduğunda, ilk tercih edilen yöntem hard reset işlemidir. Bu işlem, cihazı ilk alındığı zamana döndürerek sorunu ortadan kaldırmayı sağlar. Bu bölümün diğer bir genel adı ise “Recovery” olarak bilinmektedir.
Bazen bu seçenek fabrika ayarlarıyla karıştırılmaktadır. Hard reset işleminin farkı, en çok şu yönden anlaşılabilir: IMEI atılmış bir cihaz fabrika ayarlarına döndürüldüğünde IMEI silinmez, ancak hard reset işleminde IMEI silinir. Bu yüzden, bu işlemi yaparken oluşabilecek sorunlara dikkat edilmesi gerekir. Bazen işlem yarıda kalabilir, bazen de cihaz yeniden başlatıldıktan sonra açılış ekranında kalabilir.
Resetleme işlemi ses tuşlarıyla yapılır ve bazen şarj seviyesinin yüksek olması gerekebilir.
Bazı modellerde hard reset işlemi şu şekilde yapılır:
- Cihazın kapalı olmalı.
- Ses yükseltme tuşuna basılı tutarak, ardından menü tuşu ile işlem yapılırken, buna güç tuşu eklenerek işlem gerçekleştirilir.
- Menüde fiziksel tuş yoksa, o zaman ses açma ile cihazı açmada kullanılan tuşlarla işlem yapılır.
Hard reset ne demek ve nasıl yapılır makalemiz buraya kadar.
İçerikteki işlemleri yapamıyorsanız, hard reset olmuyor adlı makaleyi incelemenizi öneriyoruz.
Ekran kilidini unuttum mecburen hard reset atmış ancak bir kaç denemede seçenekler gelmedi biraz uğraştırdı
Android cihazlar için bulunmaz nimet
Daha önce yazmıştık buradaki sorun şarjdan, tuşların doğru basılmamasından, tuşlarda sorun yaşanması ve yazılım kısmında sorun görülebilir.
Hard reset ekranı gelmiyor. Ses tuşlarını doğru kullanıyorum ama cihaz açılıyor.
Güncel deneme uyarı verse dahi yorum çıkıyor mu
Bunun olası sebepleri şöyle:
Cihazın yeteri kadar şarj seviyesine ulaşamaması
Tuşlara tam basamamanız veya sorunlu olmaları
Geç kalıyor olmanız
Yanlış tuşları kullanıyor olmanız
Nadir bir durumda işletim sisteminde sorun oluşması
Ekran kilidini açmak için hard reset yapmaya çalışırken cihaz açılıyor