Android Root yapamıyorum: Android diğerlerine nazaran en iyi yanı açık kaynaklı bir kod yapısına sahip olması. Bu nedenle geliştiricilerin sürekli bir katkısı olmakta. Ancak bir çok cihazda önemli işlemler için Root yetkisi gerekiyor. Bu yazıda, Root yapamıyorum nasıl yapılır sorusuna yanıt vereceğiz.
Android’in diğer mobil işletim sistemlerine göre en büyük artısı, açık kaynak kodlu olması ve bu vesileyle herhangi bir geliştiricinin sistem üzerinde kullanıcılara faydalı şeyler geliştirip bunu yayınlayabiliyor olmasıdır. Android’i Android yapan en büyük etken bu olmasıyla birlikte, sistemsel değişiklikleri gerektirecek eylemler için Android cihazının Root yapılmış / rootlanmış olması gerekmektedir.
Bir çok kullanıcı Android cihazının nasıl root yapılacağını bilmemekle birlikte, yapabilenler de bir çok zahmetli yöntemle sinir sistemlerini zorlamaktalar. Bir çok kişi, “root neden lazım”, “bana ne faydası olacak” şeklinde sorular soruyor olabilir. Aslında ROOT’un Android cihazlarda maksimum sistem izni sağlaması sebebiyle yapamayacağı şey yoktur. Ancak bu konuda okurlarımızla paylaştığımız Root erişimi ve yararları başlıklı çok eski bir yazımızın, Root konusunda fikir edinmenizde yardımcı olacağını düşünüyorum.
Bu yazımızda sizlere bir çok android cihazında çalışan, gelmiş geçmiş en kolay Root etme yöntemini anlatacağız. Bunun için aşağıdaki çok kısa olan talimatları yerine getirmeniz yeterlidir.
Android Root Yapamıyorum Sorunu
İşlemlere geçmeden önce şunlara bir göz atın:
- Telefonun ve bilgisayarın sorunlu olup olmadığını anlamak adına cihaz ve bilgisayarı kapatıp açın.
- USB kablo sorunlu mu değil mi diye yedek kablo bulun.
- Erişim izinlerini kontrol edin.
- Doğru yazılım kullandığınızdan emin olun.
ROOT YAPMA YÖNTEMİ TALİMATI gerekli olanlar:
1. Kingo Root uygulamasını indirmek için burayı kingoapp.com/android-root/download.htm ziyaret ederek kendi sitesinden son versiyonu indirerek bilgisayarınıza kurmalısınız. Tabi site de virüs uyarısı verebilir. Alternatif indirme adreslerini de deneyebilirsiniz.
2. Cihazınızda en az %50 şarj olmalıdır.
3. Cihazınızın USB Hata Ayıklama modunun aktif olması gerekmektedir. Bunun için sırasıyla Ayarlar > Cihaz Hakkında bölümüne girerek, Yapı numarası alanına 5 kere basmak ve Geliştirici Modu’nu aktif etmek. Sonrasında Cihaz Hakında belirecek Geliştirici seçenekleri bölümündeki USB hata ayıklama seçeneğini aktif edebilirsiniz.
4. Desteklenen cihaz listesine kingoapp.com/android-root/devices.htm buradan ulaşabilirsiniz.
Uygulama talimatı:
1. Kingo ROOT uygulamasını bilgisayarınızdan açın ve telefonunuzu bilgisayarınıza bağlayın.
2. Kingo ROOT’un cihazınızı tanımasını bekleyin ve USB hata ayıklamasını aktif ettiğinizden emin olun.
3. Cihazınız tanındığında aşağıdaki gibi bir ekranla karşılaşacaksınız.
4. ROOT butonuna basarak rootlama işlemini başlatın. Bu aşama 3 ile 5 dakika kadar sürebilmekte olup, USB kablosunu işlem bitene kadar kesinlikle çıkartmayın ve size sunulan talimatları uygulayın. Ayrıca cihazınızın ekranında da SuperSU izinleri talep edileceğinden cihazınızı da kontrol edin.
5. Root işlemi bittiğinde aşağıdaki gibi bir ekran göreceksiniz ve bu noktadan sonra daha stabil olması için cihazınızı yeniden başlatın. Bu kadar! Kingo ROOT ile Android cihazınızı root yapmak bu kadar basit.