Windows 11 sürücü yükleme sorunu yaşanır mı? Önceki sisteme göre daha az sorun çıkaracağını düşünüyoruz. Ancak yine de “Driver yüklenmiyor” diyen kullanıcılar olacaktır.
Günümüz çağında, özellikle pandemi döneminde, teknoloji alanında uzaktan hizmetler hızla ilerlemekte ve buna bağlı olarak kullanılan cihazlar ve yazılımlar önem kazanmaktadır. İşletim sistemlerinin cihazlarımızdaki rolünü anlatmaya gerek yok; adeta olmazsa olmazlarımızdan biri haline gelmiştir. Bu yazımızda, yakında son kullanıcıya ulaşacak olan Windows 11 ile ilgili bazı bilgilere yer vermek istedik. Daha önce de bu konuda önemli makaleler yayımlamıştık.
Microsoft’un yeni işletim sistemi olan Windows 11 tanıtıldı. İş ve oyun için yenilikçi bir görünüme sahip olan bu sistem, tasarım tarafında önemli gelişmeler sunuyor. Yeni sistemin tarzı hoşunuza gidebilir. Ancak hız konusunda karşımıza nasıl bir performans çıkacağı konusunda net bir şey söylemek şu an için mümkün değil. Çünkü stabil sürüm henüz yayına girmedi.
Windows 11 sürücü yükleme adımları
Henüz net bilgi bulunmamakla birlikte, birçok sürücünün otomatik olarak yükleneceğini düşünüyoruz. Yani sistem, donanımları kendiliğinden tanıyabilir. Ancak tanınmayan sürücüler için Windows 10 sürücülerinden faydalanmak mümkün olabilir. Windows 10’un ilk çıktığı dönemi hatırlıyoruz; bazı kullanıcılar sorunlar yaşamıştı. Bizde ise tanıdığı ses kartı sürücüsü nedeniyle ses seviyesi ciddi oranda düşmüştü.
Ethernet, WiFi, ekran kartı ve ses kartı sürücülerini, donanım üreticilerinin resmi web sitelerinden indirmenizi öneriyoruz. Otomatik sürücü bulucuların çoğu tam anlamıyla etkili olmayabilir ve size eski sürümleri sunabilir.
Tanımayan sürücüler için manuel kurulum yapabilirsiniz. Ancak aynı donanımın sürücüsünü farklı versiyonlarla ya da benzer modellere ait sürücülerle denemek, mavi ekran hatasına neden olabilir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız, sistem onarımını çalıştırmanızı öneririz. Gerekirse sistem geri yükleme özelliğini kullanarak sorunu çözebilirsiniz.
Manuel tespit ederek arama yöntemi için:
- Aygıt yöneticisini (Bilgisayarım yazana sağ tıklayıp “Yönet” yazanla) açınız ve ! / ? işareti olan sürücünün üstüne çift tıklayınız.
- Açılacak yeni pencereden “Ayrıntılar” alanına giriniz.
- Özellik başlığı altındaki aygıt açıklamasına dokunun ve “Donanım kimlikleri” olanı seçiniz.
- Aşağıya açılan “Değer” alanında bulunan ilk uzantıyı (PCIVEN_8086&DEV_) kopyalayıp Google’ da aratınız. Ya da devid.info adlı sitede.
Gelelim sistemin bazı özelliklerine. Bunun hakkında da şu an için bilinen bazı yanlarını anlatmak istedik.
Windows 11 sürücüyü yükleyemiyorum
Windows 11 sürücü yüklenmiyor sorunu yaşayanlar, yukarıda bahsettiğimiz gibi donanım kimliğini kullanarak doğru yazılımı aratıp yüklemeyi deneyebilirler.
Duruma göre “Driver Booster” tarzı yazılımlardan yardım alabilirsiniz. Ancak internette dolaşan birçok sürücü bulma programı ya ücretlidir ya da virüslü içerikler barındırabilir. Bu nedenle istemsiz reklamlarla karşılaşabilirsiniz. Genellikle ücretsiz olduğunu iddia eden yazılımları denerken, çoğu sürücü bulma programında aradığınız sürücüleri görürsünüz, ancak yüklemek istediğinizde pro sürüme geçmeniz gerektiği uyarısıyla karşılaşırsınız. Satın alma önerisini atlatsanız dahi ücretsiz olanlar genellikle zaten başka yerlerden kolayca indirebileceğiniz sürücüleri sunar. Hatta bu sürücüleri önceden indirmiş olmanız bile mümkündür.
Çok sık deneme yapan kullanıcıların sistemlerinde, sürücülerin artıkları nedeniyle uyarılar ortaya çıkabilir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız, sistem geri yükleme işlemini başlatmanızı öneririz. Bu sayede işlem yapmadığınız zamana geri dönebilirsiniz.
Bulduğunuz sürücüleri manuel olarak tanıtmayı deneyin. Çalışmadığında, sürücü kalıntılarını kaldırmak için yardımcı programlar kullanabilirsiniz. Örneğin, CCleaner veya benzeri bir yazılım bu konuda yardımcı olabilir.
Windows 11 özelliklerinden bazıları
Microsoft, yeni akıcı tasarım hareketlerini takip etmek için kullanıcı arayüzünü yenileyerek tasarlamıştır.
Buna bağlı olarak:
- Kullanım kolaylığına sahiptir.
- Windows 11, esnekliğe dayalı yeni bir tasarımdır.
- Üretkenlik ve sosyal özellikler ile güvenlik ve erişilebilirlik güncellemeleriyle birlikte gelir.
- Windows 10’un bazı eksikliklerini giderir.
- Uygulamalar ve diğer içerikler için birleşik bir vitrin görevi gören Microsoft Store da yer alır.
- Windows 11, performans iyileştirmesi yapar.
- Uyku modundan daha hızlı uyanmasını sağlar.
- Daha hızlı web taraması yapar.
- HDR oyunlar Windows 11’e geliyor.
- Android uygulamalar Microsoft Mağazası’nda yer alacak.
- Yeni tasarım ve daha hızlı sistem güncellemeleri sunar.
- Yepyeni Windows Widget’lar bulunur.
- Tablet modu içerir.
Bunlar gibi daha gelişmiş özelliklere sahiptir.
Windows 11 ne zaman çıkacak?
Windows 11 henüz kullanıma sunulmamıştır. Ancak beta sürümü geliştiricilere açılmıştır ve normal kullanıcılar da deneyebilir. Yeni sistemin önümüzdeki sonbaharda piyasaya çıkacağı tahmin edilmektedir. Başka bir tahmin ise 28 Haziran’da çıkış yapacağı yönündedir.
Microsoft’un yeni sistemi, önceden yüklenmiş halde bilgisayarlarla yıl sonunda satışa sunulması bekleniyor. Özellikle yılın son aylarında piyasaya sürülmesi konuşuluyor.
Mevcut Windows 10 kullanıcılarının, ücretsiz bir şekilde yeni sisteme geçiş yapabilecekleri belirtiliyor. Ancak bu geçiş, donanım uyumluluğu sorunlarının olmaması durumunda gerçekleşecektir. Kurulum için Microsoft hesabı ve internet bağlantısı gereklidir.
Yeni yazılımın farklarından biri, RAM kullanımında daha hızlı bir performans sunmasıdır. Ayrıca tüm yeni araçlar, sesler ve uygulamalar ile birlikte gelir. Her ayrıntı düşünülmüş ve hepsi, size yepyeni bir deneyim sunmak için bir araya getirilmiştir.