Windows 11 DNS değiştirme programı kullananlarda otomatik işlemler kendiliğinden yapılmakta. Lakin DNS ayarları elle girenler için kullanılan adreslere dikkat etmeleri gerekiyor.
Güvenliğin yetersiz olduğu DNS sunucularından yapılan işlemlerde bir çok sistemin etkilenmesi mümkündür. Burada bir arızanın çıkması demek bağlantının sağlıklı olmadığını düşünüyoruz.
Google’ un 8.8.8.8 ve 8.8.4.4 adresleri en bilinen adreslerden biridir. Türk Telekom kullananlar içinse 195.175.39.39 ve diğerinin ise sonunda 40 bulunuyor.
Bilgisayar teknolojisinin gelişmesi ile birlikte yazılım teknolojisinde de büyük gelişmeler yaşanmaktadır. Bu gelişmeler geçmişten günümüze kadar kullanılan işletim sistemlerini de olumlu yönde etkilemiştir. Yazılım teknolojisinin gelişmesi ve katkıları ile işletim sistemleri üzerindeki özellikler ve kolay erişimleri de değişmektedir.
Microsoft’un son sistem sürümlerinde pek DNS sorunu yaşanmadığını düşünüyoruz. Geçici durumlarda modemin kapatılmasından sonra çözüm kendiliğinden geliyor.
Windows 11 DNS nasıl değiştirilir?
Windows 10 DNS ayarı değiştirme: İlk işlem olarak bilgisayarda “Başlat” menüsüne tıklanır. Bu işlemin ardından açılacak olan ekranının arama bölmesine “Denetim Masası” yazılır.
Bilgisayarların otomatik arama özelliği sayesinde Denetim Masası sayfası önünüze gelecektir. Açılan içerik üzerinden “Ağ ve İnternet” yazılı simge bulunur.
Bunun altında yer alan “Ağ durumunu ve görevlerini görüntüle” seçeneği bularak tıklanır. Açılan pencereden “İnternet Protokol sürüm 4 (TCP/Ipv4)” olan seçilir.
Daha sonra “DNS otomatik al” seçeneği kullanılarak yazılı alan görünecektir. İkinci seçeneği seçin.
“Tercih edilen DNS sunucusu” elle yazılması için aktif hale gelecektir. Açılan ekranda değiştirmek istediğiniz DNS adresini yazarak “Tamam” ve “Uygula” butonuna tıklandığında DNS ayarları otomatik olarak internet bağlantısı ile birlikte değişecektir.
- Ağ ve paylaşım merkezine girin,
- Aşağıdaki kablosuz olan bağlantının üstüne dokunun,
- İkinci görselde IP v4 olanla devam edin,
- Gerekli güvenilir adreslere ip adresini değiştirmeden elle giriniz.
Üsteki resimde IPv4 olana çift tıklayarak içerisine giriniz. Sonra gerekli alana uygun gördüğünüz adresleri giriniz.
DNS değişikliğini yapamıyorum
DNS adresini değiştiremiyorum veya ilgili alan pasif olarak görünüyor hatası çıkanların ilgili sıralamadakileri uygulamalarını öneriyoruz.
- İlgili alan silik bir şekilde görünüyorsa, sisteminizi kapatınız ve açtıktan sonra duruma göre aygıt yöneticisinden WiFi sürücüsünü kaldırınız.
- Virüs taramasını başlatınız. İnternet kullanarak birde oradan taratınız.
- Kablosuz kullananların ağı unut dedikten sonra tekrar bağlanmaları gerekiyor
- Sistemin korunması için kullanılan yardımcı araçları bir sürekliğine devre dışı bırakınız.
Sistemdeki problemler
Yazılıma zarar verecek çok sayıdaki etkenden söz edebiliriz. İşlemler kabul ediliyor ama adresten çıkış yapılmıyor durumları çıkması mümkün.
Bilgisayarın sistem geri yüklemedeki seçeneğini çalıştırınız. Problemlerin olmadığı bir tarih seçilerek işlem tamamlanır. Geri dönüş sırasında sonlandırılma probleminin temelinde işlemleri durduran bir etken vardır.
İnternette bulunan çok sayıda DNS programından bir kaçının yorumlarına bakılarak kullanmayı tercih edebilirsiniz.