WhatsApp telefon doğrulamasıyla hesap çalma girişimleri bu aralar yeni bir dolandırıcılık durumunu ortaya çıkardı. WhatsApp SMS doğrulaması ile hackleme gibi yöntemler deneyenlere dikkat.
Hacklenen hesabın rehberi kullanılarak kod ile işlem yapıldığını belirtelim. Normalde bu hackleme yöntemi sosyal mühendislik olarak adlandırılmakta. Basit bir yöntemle bazı kişileri kandırabiliyorlar. Yapılan işlemde karşı tarafa doğrulama sms’ i gönderiliyor ve yanlışlıkla gönderdim bana gönderir misin ile hesaba ulaşmış oluyor. Bu arkasından hesapta bulunan kişilere arkadaşından mesaj gitmiş gibi kod gönderilmesi isteme yöntemi.
Yöntem üçüncü parti uygulamalarında çoklu kullanımla kullanılabilir. Bunun dışında telefondan doğrulama yapılarak ayarlardan bildirimler kapatılarak tekrardan doğrulama işlemi engellenebiliyor.
WhatsApp SMS doğrulaması sorununa dikkat
WhatsApp üzerinden çoğumuz banka bilgileri, şifreler ve özel bilgiler paylaşabiliyor. Dünyada en güvenilir olarak görülen bu uygulamanın kendinde bir koruması var ama cihazda yoksa ya da kullanıcı bilinçli değilse büyük sorunlar çıkabiliyor.
Rehberinizde yer alan kişilerden birinde görülen zaafiyet çok sayıda kişinin verilerinin çalınmasına neden olabiliyor. Çalınan bir hesabın yüzlerce hesabın çalınmasına neden olabileceğini belirtelim. Bu durum sosyal ağlarda da sık görülüyor.
Hesap çalınmasının zorlaştırılması için çift faktörlü dediğimiz doğrulanmanın tercih edilmesini öneriyoruz. Kullandığınız cihaz dışında başka bir cihazda kullanılmak istendiğinde daha önce belirlenen bir şifre soruluyor. Bu bilinmediğinde kullanımı kısıtlanmış oluyor.
Geçenlerde Huawei adını kullanarak çekiliş kampanyası yapan dolandırıcılar çok sayıda kişiyi dolandırdıkları ortaya çıktı. Her ne kadar geç olsa da şirket tarafından gerekli uyarılar yapılmış olsa da zaman zaman birinin boşluğuna denk gelebiliyor.
Dikkat edilecek hususlar:
- Tanıdığınız veya tanımadığınız kişilerden gelen anlamsız istek ve bağlantılara dikkat ediniz.
- İki faktörlü denilen doğrulamadan yararlanınız.
- Telefonunuzu ulu orta yerde bırakmayınız.
- Cihazınızda verilerin güvenliği için direk erişimi kısıtlamak adına ekran kilidi kullanın.
- Ekran görüntüsü alan casus yazılımlardan korunmak adına güncel koruma uygulamalarından yararlanın.
WhatsApp mesajları hacklendi mi?
WhatsApp uçtan uca hackleme mümkün mü sorusu yine gündeme geldi. Zira kısa bir süre önce mesajların hacklenerek başkalarının eline geçtiği iddiası dolaşıyordu.
WhatsApp hacklendi iddiaları gündemde yerini alırken geçmişte görülen bir açık şirketin önüne serildi. Her yıl veri koruması ve gizlilik meselesi haberlerde ara ara dile getirilir. En korunaklı uygulamalardan biri WhatsApp için söylenenlerden dolayı Facebook’ un iletişim Başkanı açıklama yapmak durumda kaldı.
WhatsApp güvenliğinin aşılamayacağını belirten Başkan’ ın uçten uca şifrelemenin aşılamayacağını iddia etti. Mesaj gönderimde hiç bir şekilde saldırı olamayacağı yönünde kesin bir dille yalanladı.
WhatsApp mesajları hacklendi ve baya bir zamandır dışa veri akışının olduğu yönünde iddialar dolaşıyordu. Hatta Prens Salman’ ın bu olaydan sorumlu olduğu söyleniyordu. Suudi Prens’ den çıkan haberlerden dolayı yalanlama geldi ve saçmalık şeklinde tepkisini ortaya koydu.
Lakin güvenlik araştırmacılarının yaptığı açıklamalarda uygulamada güvenlik kusurunun kesinlikle olduğu ve geçen yıl bulunan bir açıkta, kişinin alıcıya cevap vermeden sesli çağrı başlatıp uzaktan cihaza müdahale ederek yükleme yapabiliyordu. İşte bu açıklamayla, Facebook’ un yöneticisinin açıklamasının kafaları karıştırdığı aşikar.
Bize göre aşılamayacak sistem yoktur. Aşmasını bilene! 🙂
WhatsApp SMS doğrulaması ile hackleme olayı emin olunmayan ama mümkün olan bir yöntemdir. Telefona erişim yapıldığı takdirde gelen mesajdaki koda ulaşmak kolaydır.