Artık WhatsApp sınırlı sayıda mesaj atabileceksiniz! Yalan haberlerle mücadele için WhatsApp’ tan paylaşılan mesajı en çok 5 kez gönderebilme kısıtlaması geldi.
Ücretsiz bir uygulama olması nedeniyle WhatsApp, mesajlaşmak için en çok kullanılan platformların en önemlilerinden bir tanesi olmayı başardı. Ancak bu konuda çok da sevindirici haberler gelmiyor.
- Bugüne kadarki en sade ve temiz arayüze sahip uygulama olması
- Mesajlaşma ve çeşitli video paylaşımlarının tamamen ücretsiz olması
- Uygulama içerisinde reklam veya buna benzer sponsorlukların yer almaması
WhatsApp platformunun en çok tercih edilme nedenleri olarak görülüyor. WhatsApp, kullanıcılarını; yanlış bilgilerin yayılmasını azaltmak amacı için yalnızca 5 kez bir mesaj iletmeye sınırlayacak. Reuters’ e göre, bugünden başlayarak dünya geneli olarak 5 zaman aşımlı sınırlama uygulanacak.
WhatsApp neden sınırlama kararı aldı?
Facebook’ un sahte hikayelerle ve aldatıcı grupların ABD’ nin odak noktalarından biri olsa da, WhatsApp’ ta dolaşan yanlış bilgilerin dünyanın her hangi başka bir yerinde sorun haline gelebiliyor. Örnek olarak Brezilya’ da yaşandı. Yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde, sorunlu oylama bilgileri, komplo teorilerinin dolaşması ve hızla yayılan adaylar için yanlış hikayelerin büyük sorunlara neden oldu.
WhatsApp ilk olarak Temmuz’ da 20 kez iletim sınırını Hindistan’ da 5 gönderime sınırlayıp test etti. Daha önce ise 256 kişiye kadar mesaj iletebilirdiniz. WhatsApp, bu zaman zarfında ise iletilmiş mesajları etiketlemeye başlamıştı. İlk sınırlamalar, Hindistan’ da gerçekleşen çocuk kaçırmada yanlış bilgilerin dolaşmasıyla başlayan mafya saldırısıyla çıkan cinayetle başlatıldı.
Artık Tek Seferde Sadece 5 Mesaj Atabileceksiniz Daha küçük iletme limiti, kötü bilgilerin yayılmasını engellemeye yardımcı olsa da, mutlaka göründüğü kadar sınırlayıcı olmayacaktır. Ama gruplara mesajlar iletilebiliyor. Her bir grupta en çok 256 kişi bulmakta. Bu da 5 mesaj sınırına rağmen, neredeyse 1300 kişiye iletilecek mesaj’ dan söz ediyoruz.
- Teker teker çoklu mesajların atılmasının yorucu olması
- Kısıtlı bir zamanda çoklu işlem yapılmak istenmesi
- Her toplu mesajda isimlerin tek tek bulunmaya çalışılması
Bilgi kirliliğini önleyebilecek düzeyde etki yarattığı düşünülüyor.
Facebook ile kıyasladığımızda, WhatsApp mesajlaşmada veya paylaşımda işlemlerin genelinde özel şifreli işlemler üzerinden yapılmakta. Moderatör’ ün olup biteni görme ve müdahale etmede kısıtlamaya uğruyor.