Powerbank zarar verir mi? Powerbank telefona zarar verir mi şarj etmeli miyim bozar mı gibi çok soran olmuştur. Kaç mAh olması gerekir ve kaç kez şarj edilebilir diyende…
Bazı cep telefonları çok eskiden yani akıllı olmadan önce şarjları 3-7 gün arası giderdi. Akıllı olmaya başladığından beri şarj kullanım süresi düştü. Ne kadar akıllı o kadar daha az pil süresi oldu. İnternet kullanımı yapılmayan telefonların şarj kullanımı en fazla 3 gün gitmekte. Genel 2 gün ama bazı modeller 3′ e gidebiliyor. İnternet’ le kullanımlarda en fazla 1 gün. Bazılar 1 gün bile gitmediğinden şikayetci. Elimizde şarj cihazıyla veya Powerbank’ la geziyoruz diyenlerde çok.Peki Powerbank yani taşınabilir şarj cihazları telefona zarar verir mi yani bozabilir mi?
Taşınabilir şarj cihazı telefonu bozar mı?
Son yıllarda çok sık kullanımı olan Powerbank’ lar artık telefonların ayrılmaz bir parçası oldu. İş alanında, pikniklerde veya tatillerde yanımızdan hiç eksik etmiyoruz. Bu ürünler sanki kasıtlı olarak üretilmiş gibi duruyor. Uzun zamandır batarya ömrü uzun pilleri duyuyoruz. Yani bundan 5 yıl öncede şöyle bir batarya çıkacak ve şarj sorununu çözecek diye çok haber çıktı. Ama hala bu teknolojiler çıkmadı. Sanırım önce bazı ürünlerin istenildiği gibi satışının tamamlanması gerekiyor. Yani telefonda sürekli yanilik yapılıyor ama batarya tarafında yetersiz kalınıyor. Bu ilginç bir sorun!
Powerbank, Türkçe anlamı güç bankası olarak adlandırılmakta. Telefonu 1,5 ile 2,5 saat arasında şarj etmekte. Bir telefon kaç kez şarj edilebilir diye soranla içinde bu telefonun ve Powerbank’ ın mAh ile alakalı bir durum. Örnek iPhone 5 telefonu 2-3 kez şarj eden bir taşınabilir şarj cihazı iPhone 7′ yi 1 kez yapabiliyor. Bu örnekte orta veya düşük kalitedeki bir Powerbank için verildi. mAh değeri ise 10000.
Powerbank telefona zarar verir mi?
Normal şartlarda pek olmaması gereken bir durum. Ama kullanılan dandik dediğimiz bilinmeyen veya düşük kalitede olan Powerbank’ lar telefonların şarj ömrünü azaltabiliyor. Yani pili yavaş yavaş öldürüyor. Hatta bazı taşınabilir şarj cihazları telefonun şarj soketine zarar verebiliyor. Taşıyıcı şarj cihazlarında kullanılan piller bu konuda çok önemli. Bazı Powerbank’ larda bataryasında şişme görülmekte. Buna genelde 2-3 şey neden olabiliyor. Bir kullanılan pillerin kalitesiz olmasından, bir başka neden şarjda kullanılan şarj aleti ve aşırı şarj veya sürekli kullanımdayken şarj etme. Yani video izlerken taşınabilir şarj aletiyle şarj etmek. Hele ki internetten kullanılırken şarj etmek daha büyük zarar verebiliyor.
Uyarı olarakta sık sık şarj tam olmadan telefonu şarjdan çıkarmayınız. Her bir telefon bataryasının belli bir şarj adeti vardır.
Güncelleme Tarihi: 11 Ekim 2018, 13:26