Samsung telefonum şarj olmuyor şikayetinde bulunanların birçoğu, aynı sebeplerden dolayı sorun yaşamaktadır. Bu konumuzda, “Telefon neden şarj olmuyor ve ne yapılmalı?” sorularına değineceğiz.


Apple, Samsung, Huawei, Xiaomi veya diğer markalardan herhangi bir telefonunuzda şarj sorunları yaşamanız mümkündür. Ancak bu, endişelenecek ciddi bir sorun olmayabilir. Evde uygulayabileceğiniz hızlı ve kolay çözümler vardır; bu nedenle telefonu servise götürmek her zaman gerekli olmayabilir.
Örneğin, telefonunuzu şarj cihazına taktığınızda şarj almıyorsa, sorunun şarj cihazı, kablosu veya telefonun şarj portunda olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
Telefonum şarj olmuyor şikayetleri
“Samsung şarj olmuyor, ne yapmalıyım?” şeklinde gelen şikayetlerin bir kısmı kronik sorun olarak görülmektedir. Test amacıyla farklı şarj cihazlarıyla ve kablosuz şarj özelliği varsa bir de o şekilde deneyin.
Öncelikle, telefona fiziki bir müdahalede bulunup bulunmadığınız önemli bir detaydır. Cihazın düşürülmesi, arka cepte taşınması, kirli bir alanda kullanılması, sıvı teması gibi durumlar bu konuyla doğrudan ilgilidir.


Olası genel şarj sorununa neden olan etkenler ise şunlardır:
- Telefonun kablosu veya adaptöründe sorun yaşanması
- İşletim sistemiyle alakalı geçici durumlar
- Şarj soketine bir şeyin girmiş olması
- Şarj soketinin arızalı olma olasılığı
- Yüksek gerilimden kaynaklı donanımsal arızalar
- Telefona yüklenmiş herhangi bir uygulama veya virüsün etkisi
- Batarya arızaları veya bataryanın ömrünü tamamlaması
- Düzensiz şarj edilmesi veya orijinal olmayan ürünlerle şarj yapılması
Bataryanın arızalanması durumunda en sık karşılaşılan sorun şişme problemidir. Orijinal olmayan kablo ve cihazlarla şarj yapılması, bu durumu hızlandıran en büyük faktörlerden biridir.

Telefon şarj olmuyor sorununa yönelik yapılacaklar
iPhone veya Android telefonun şarj olmaması, birkaç farklı nedenle ilişkilendirilebilir. Bunlar arasında; kablonun, şarj cihazının, priz veya adaptörün arızalı olması, şarj bağlantı noktasında kir veya pislik birikmesi, bir uygulamanın şarj işlemini kesintiye uğratması veya yazılım güncellemesi gerekliliği sayılabilir.
Şarj sorunu ile ilgili olarak, öncelikle donanım bileşenlerini kontrol etmek ve ardından yazılım sorunlarını ele almak, genellikle sorunu çözmenin ilk adımlarıdır.


Biz de “Telefonum şarj olmuyor” sorununa yönelik geniş bir anlatım hazırladık.

Zarar gören güç kablosu
“Telefonum şarj olmuyor” şeklinde şikayette bulunan bazı kullanıcılarda, kullanıcı kaynaklı sorunlara şahit olabiliyoruz. Telefonun şarj olmamasının en yaygın nedenleri arasında zarar görmüş güç kablosu, arızalı şarj aksesuarları, kirli şarj bağlantı noktaları (portları), üçüncü parti uygulamalar ve aşırı ısınma yer almaktadır. Bu sorunlarla karşılaşırsanız, telefonunuzu servise götürmek yerine öncelikle donanım bileşenlerini kontrol edebilir ve daha sonra yazılım sorunlarını ele alabilirsiniz.
Adaptör ve prizlerin kontrolü
Telefonunuzun şarj olmaması durumunda, öncelikle şarj kablosu, adaptör ve prizi kontrol ederek işe başlayabilirsiniz. Şarj kablosunu dikkatlice inceleyin ve herhangi bir hasar belirtisi olup olmadığını kontrol edin. Herhangi bir yırtık, bükülme, kesik veya genel hasar, kablonun düzgün çalışmamasına neden olabilir. Kabloyu başka bir cihazda kullanarak çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Eğer çalışıyorsa, sorun telefonunuzda olabilir. Ayrıca, telefonunuzun pilini şarj etmek için başka bir kablo kullanarak da deneyebilirsiniz.
Var olan şarj cihazının başka bir cihazda denenmesi
Telefonu şarj etmek için kullandığınız prize başka bir alet takarak, prize bağlı bir sorun olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Bazen prizler bozulabilir veya evinizin bir bölümünde elektrik sorunları olabilir. Ayrıca, bazı güç kaynakları yeterli güç sağlamayabilir. Bu nedenle, prizinizde bir sorun olduğundan şüpheleniyorsanız, evinizdeki diğer prizleri deneyebilirsiniz. Ayrıca, bilgisayarınızdaki bir USB portu veya uzatma kablosu ile şarj etmeye çalışıyorsanız, telefon şarj sorunları için gereken gücü alamayabilir.
Unutmadan, kablosuz şarj özelliğine sahip telefonların kablosuz olarak şarj edilmesini de düşünebilirsiniz.
Yazılıma müdahale yapılması
İşletim sisteminden kaynaklı durumlarda, cihaza yüklü olan bazı uygulamaların kontrol edilip kaldırılması gerekebilir. Güncelleme sonrası telefon şarj olmuyor gibi bir durumla karşılaşırsanız, kaldırılabilir bir güncelleme varsa, bunu kaldırıp yeniden deneyin. Duruma göre, fabrika ayarlarına dönmeyi de düşünebilirsiniz.
Unutmadan, isterseniz hard reset de atabilirsiniz. Ancak, cihazınıza IMEI attıysanız, bu işlem sonrasında atılan IMEI silinecektir.
Şark sorununa donanım testi
Telefonu farklı kablo ve adaptörle deneyin. Eğer sorun yoksa, hangi bileşenle alakalı olduğunu belirleyip ona göre adım atarsınız.
Şarj yuvasına taktığınız kablonun uçlarını kontrol edin. Oksitlenme, soyulma veya iletken alana yapışmış herhangi bir madde varsa, kolonyalı mendille nazikçe temizleyin. Ancak, temizleme sırasında herhangi bir baskı uygulamamaya özen gösterin. İlgili alan tahriş olmuşsa, soyulma veya iletkenin kalkma durumu söz konusu olabilir.
Replika ürünlere dikkat edin
Görünüşte telefon şarj oluyor, ancak zamanla cihazın bataryasına ya da kendisine zarar verme olasılığı bulunmaktadır. Şişen bataryaların birçoğu, yan sanayi cihazlarla yapılan şarj işlemleri nedeniyle oluşmaktadır. Ayrıca, düzensiz şarj da az da olsa etkili olabilir.
Sizin için önemli olan cihazlarınızı, kendi orijinal şarj kablosu ve cihazı ile şarj etmektir. Ayrıca, uzun süredir kullanılan cihazların şarj seviyesinin %5’in altına inmeden şarj edilmesini öneririz. Şarj seviyesi bu kadar düşse de, cihazın kapanma seviyelerine gelmesi zamanla cihazın açılmama durumlarına sebep olabilir.
Samsung telefonum şarj olmuyor sorununa yönelik hazırladığımız haberimiz, bilgi ve öneriler içermektedir. Umarız yararlı olmuştur.