Firmware ve Custom rom nedir? Android telefonlarda kullanılan terimlerden Firmware Stock rom ve Custom romu bu haberimizde yayınlayacağız. En iyi ROM!
Android telefonlarda yer alan ve telefonunuza format atarken kullandığınız Firmware Stock rom ve Custom rom terimlerini bu haberimizde kısaca açıklamaya çalışacağız. Özellikle android telefonlarına format atma sıfırlama hard reset atmada yeni başlayan ve bu terimlerle forum sitelerinde karşılaşan kişilere yönelik
Her iki terimi detayalarıyla açıklamaya çalışacağız. Sitemizde bunlarla alakalı çok sayıda dökümanı bulabilirsiniz.
açıklamaları yayınlayacağız.
Firmware Stock rom ve Custom rom ne demektir
Başlığımızda yer alan terimleri şimdi kısaca yayınlayalım;
Firmware: Android telefonunuzda yer alan ve kullanırken karşınıza çıkan işletim sisteminin tamamına yani yazılımın hepsine Firmware denilmektedir. Bu tabir kullandığınız telefon markalarına ve bu markaların ürettiği modellere göre bu tabir farklı isimler alabilmektedir. Telefonunuzda yer alan işletim sistemi bu tabir üzerine kurulmuştur. Android telefona gelen bütün yeni güncellemeler ve yeni yazılım desteği hep telefonunuzda yer alan bu tabir üzerine kurulmuştur. Aslında linux tabirleri arasında yer alan kök ismi de burada kullanabiliriz. Yanı başlığımızda ise bu tabire kök yapısı olarak isimlendirebiliriz.
Stock ROM nedir: Bu tabir aslında bir çok yerde kaşınıza çıkmıştır. Özellikle farklı rom yükleyicileri kendi telefon yazılımlarına dönerken ama motorlarında aratırken bu terimi kullanırlar. Stock rom dediğimiz kullandığınız android telefon markasının android işletim sistemi üzerine kendi özel yazılımını yazarak piyasaya sürmesidir. Örnek olarak bir samsung modelinde karşınıza çıkan android 6.0 ile LG cihazlarında karşınıza çıkan android 6.0 işletim sistemi farklıdır. Görsel olarak farklıda olsa aynı altyapıyı kullanmaktadırlar. Sadece simgeler vb görsel tasarımlarda firmalar kendi müşterilerine özel olarak stock rom çıkarmaktadır. Kısaca resmi sürüm diyebiliriz.
Custom ROM nedir: Bu tabir ise bizim için en önemli olanıdır 🙂 çünkü android telefon kullanıcıları cihazlarında yeni şeyler denemek için bu tabirle piyasada yer alan ROM’ları kullanmaktadırlar. Piyasade yer alan android işletim sistemi geliştiricileri firmaların marka ve modellere göre yazdığı resmi sürüm olan stock romların üzerine görsellik ve daha hızlı çalıma işlemlerine yönelik gelişmeler yaparak yeni bir rom üretmelerine diyebiliriz.
Bu tabirleri açıkladıktan sonra şimdide bunları android telefonlara uygulamamızda herhangi bir sakınca var mıdır?
Özellikle şunu belirtelim ayar yeni çıkan bir yazılım güncellemesinin (stock rom hariç) telefonunuza neler kattığını araştırınız. Bu araştırmalar sonrasında yeni bir şeyler olacağını düşünüyorsanız ve yazılım yükleme işini yapabilecekseniz kurulum yapabilirsiniz. Bu açıklamadan sonra önerimiz kesinlikle telefonunuzda güvenlik açığı oluşmaması için firmanızın kullandığınız modele yönelik çıkardığı güncellemeleri yükleyiniz.