Doğalgazda tasarruf nasıl sağlanır?

Teknoloji Haberleri Yorum ekle 4 Minimum Okuma

Doğalgaz tasarruf nasıl sağlanır? Doğalgaz faturasının az gelmesi için ne yapmalıyım diye soranlardan biri misiniz? Buna verilecek cevap kişinin kullanımına göre değişir.

Doğalgaz tasarruf nasıl sağlanır? Kış aylarında maddi açıdan sorun yaratan konuların başında doğalgaz faturalarının yüksek oluşu gelir. Isınmak için kombi kullananlar faturadan tasarruf etmek için farklı yöntemler denemesine rağmen yine de yüksek gelen faturalardan şikayetçidir. Doğal gaz faturalarının daha az gelmesi için uygulanacak basit önlemlerle yakıttan tasarruf sağlanabilir.

Doğalgazda en fazla tüketim su kullanımında gerçekleşir. Hiç suyu açtığınızda doğalgaz sayacını kontrol ettiniz mi? Petekleri ısıtırken dönen sayaç ibresi, su kullanımında neredeyse 4-5 kat daha hızlı döner. Çok sıcak su tüketen bir aile yapınız varsa ilk öneri güneş enerjisi olacak. 

Doğalgaz peteklerinin önünde bulunan perde ve engelleri kaldırma 

Doğal gazdan tasarruf etmek için en iyi yöntem petek önlerinde bulunan eşyaların kaldırılması ve peteklerin önlerinin açılmasıdır. Isıyı iletmeyi engelleyen bu eşyalar, peteklerdeki sıcak havanın ortama dağılımını engelleyecektir. Peteklerin etrafının boş oluşuyla ısı odanın tüm alanlarına yayılacaktır.

Peteklerin havasının alınması

Doğal gazdan tasarruf etmeyi sağlayan bir diğer yöntem peteklerdeki havanın alınmasıdır. Petek temizliği yapıldığı ve peteklerde bulunan hava alındığı takdirde petek en yüksek ısı verimine ulaşacaktır. Peteklerin jel ile temizlenmesi de son yıllarda uygulanan kaliteli bir yöntemdir. Bu yöntemle petek içerisine atılan tablet tarzı jel ile peteklerdeki hava ve atıklar kolay bir şekilde boşaltılır ve ısının peteğin tüm alanlarını kaplaması sağlanır.

Ayrıca doğal gaz tasarrufu yapmak için kombiyi kapatmak doğru bir yöntem değildir. Kombiyi kapatmak yerine düşük ısıda bekletmek, her açma işleminde tekrar peteklerin ısınması için güç harcamayı ortadan kaldıracaktır. Peteklerin arka kısmını yanmaz kağıt ile kapatmak da kaliteli bir doğal gaz tasarruf yöntemidir.

Tasarruf için kombi bakımı ve peteklerin bakımını yapınız

Kombi bakımı öneri olarak her yıl yapılması gerekiyor. Hiç yapmayan biri iseniz en azından 2-3 yılda bir kesin bakım yaptırmanız önerilir. Bakım hem gaz akışının daha düzgün sağlamasını hem de olası bir arızanın önüne geçmiş olacak.

Peteklerin temizliği! Bu genelde sık yapılması önerilmez. Ama bizim önerimiz 2-3 yılda bir peteklere su basıp temizleyin. Bazen siyah bir su çıkar. Sanki kömür çıkıyormuş gibi görünür. Bu temizlemede petekler daha iyi sıcaklık verecektir.

Kullanılmayan odalar

Kullanılmayan odaların ya peteklerini tamamen kapatınız ya da kısık dereceye getiriniz. Çok kısık derece kullanımı önerilir. Bu odaların kapı altının yalıtımına dikkat ediniz. Birde evin metre karesi büyük ise öneri olarak oturduğunuz ve yattığınız odaların kapısını örtün. Bu ısınmadan çok büyük etki gösterecek.

Kombi kapatılmalı mı yoksa düşük derecede çalıştırılmalı mı?

Evde kısa süreliğine yoksanız ilk yapacağınız işlem nedir? Siz ne yapıyorsunuz kapatıyor musunuz yoksa düşük derecede mi çalıştırıyorsunuz? Kombinin hiç çalışmaması özellikle soğuk havalarda daha fazla çalışmasına neden olur. Isı kaybının büyüklüğüne göre evi veya iş yerini ısıtması uzun sürebilir. Birde üstüne yüksek derecede yakmanız gerekecek. Kısa zamanlı durumlarda en düşük derecede kombinizi çalıştırınız. Varsa uzaktan kontrol termostat kullanrak bu ısı derecesini kontrol edebilirsiniz. Örnek 5-6 saatlığıne bir yere oturmaya gittiniz. Misafirlikteyken çok düşük bir dereceye alırsanız. Farz edelim 30 dakikada bir 5 dakika çalışmasını sağlayalım. Eve gitmemize yakında örnek 30 dakika önce sürekli çalışacak dereceye alalım. İnanın eve döndüğünüzde ev ne çok sıcak olacak ne de soğuk. 

Bu makaleyi paylaş
Takip etmek:
Teknoloji alanında bir çok soruna yönelik çözüm odaklı içerikler üretmekte. Zaman zaman Teknoloji haberlerinin yer aldığı sitemizden destek hizmeti almak isteyen kullanıcıların içeriklerde yer alan müşteri hizmetleri ile iletişime geçmeleri gerekebilir.
Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version