Kafalarda merak uyandıran sorulardan biri COVID'li hastaya aşı vurulur mu sorusu. Alacağımız bilinçsiz kararlar bazen hastanın hayatına mal olabilir.
COVID aşısı test aşamasında olup stabil hale henüz gelmemiştir. COVID geçiren hastaya aşı vurulmaz. Aşının koruyucu özelliği bulunmkatadır. Mevcut hasta tedavisinde kullanılmamaktadır. Corona küresel bir salgın haline gelerek herkesin hayatını etkileyen bir virüs haline gelmiştir. Bu virüsten korunmanın yolları sosyal mesafe kurallarına uymak, maske kullanmak, sık sık ellerimizi yıkamak ve olabildiğince insan temasından kaçınmaktır. Bu haberimizde doktor tavsiyesi ile hazırlanmıştır.
COVID’li hastaların tedavisi
Şu an dünyada corona aşısı bulunamamıştır ancak araştırmalar hızla ilerlemektedir. Corona bulaşan hastalar karantinaya alınarak antibiyotik tedavisine alınırlar. Durumu ciddileşen hastalarsa daha ileri yöntemlerle yoğun bakımlarda tutulmaktadır. Corona aşısının bulunması ile beraber corona hayatımızdan çok hızlı bir şekilde silinecektir.
Aşı kimlere yapılır?
Bilinenin aksine corona aşısı COVID’li hastalara değil sağlıklı insanlara yapılır. Aynı grip aşısı benzeri bir mantıkla çalışır. Zayıflatılmış virüs önceden insan vücuduna aşıyla yerleştirilir. Vücut bu virüsle savaşmayı öğrenir. Ardından herhangi bir temas durumda zaten savaşmayı bildiği için virüsü direkt olarak yener. COVID’li hastaya aşı yapılması durumu daha da ciddileştirir. Zaten hastanın vücudunda bulunan virüslerin yanın daha da virüs aşısı yaparsak hastanın durumu oldukça kötü olacaktır.
Aşı virüse karşı korur mu?
Sağlıklı bir insanın corona aşısı olması durumunda aşı koruyucu etki gösterecektir. Sağlık çalışanları gibi öncelikli çalışanların aşıyla korunması hastanelerde ki hasta sayısında ciddi düşüş yaşatır. Hastalarla çok daha kolay temas edebilen doktorlar tedavi seçeneklerini arttırırlar.
Sonuç olarak corona aşısı COVID’li hastalara değil sağlıklı insanlara yapılır. Hastalığı tedavi etmez ancak sağlıklı insanları hastalıktan korur.
Güncelleme Tarihi: 23 Eylül 2020, 13:03