Bu haberimizde, Windows 11 bilgisayara format atmadan virüs temizleme adımlarının yanı sıra Windows 7 ve Windows 10 için de önemli bilgilendirmelerde bulunacağız. İçeriğimizde, bilgisayarda virüs temizleme işlemi için neler yapılması gerektiğini ve sonrasında izlenmesi gereken adımları resimli anlatım ile sizlere sunduk.
Bilgisayar kullanıp da virüsle karşılaşmayan neredeyse yok gibi bir dönemdeyiz. Özellikle internet bağlantısına sahip bilgisayarlarda sıkça görülen reklam virüsü, internette hızla yayılmış durumda. Ziyaret edilen bir sitede herhangi bir tıklama yapmadan açılan sayfalardan bulaşan virüsler kullanıcıları bunaltabilir.
“Bilgisayarıma virüs bulaştı ve bilgisayar yavaş çalışmaya başladı.” Bu cümleyi üç dört ayda bir tekrar eden kullanıcılar oldukça fazla. Bazen yüklenen programlardan, bazen de internetten gelen zararlı içeriklerden dolayı bu tür durumlar ortaya çıkabiliyor.

Bilgisayara bulaşan virüsün çıkardığı sorunlar
Birçok virüsün az çok yaşattığı sorunları aşağıya ekledik. Bunların en sıkıntılısı, sistemdeki verileri şifreleyen virüslerdir.
- Bazı türler hızla yayılırken, bazıları da işlem yapıldığında çoğalmaktadır. Burada özellikle internet bağlantısının kesilmesini öneriyoruz.
- Bilgisayardaki dosyaları şifreleyen virüsler, en sıkıntılı tür virüslerdir. Güncel sürümlerinin çözülmesi çok zor ya da maliyetlidir.
- Bilgisayar yavaş çalışıyor veya anlamsız hareketler yapabiliyor. Açmadığınız dosyalar veya sayfalar açılabiliyor.
- Sistem, geri yükleme noktalarını iptal edebiliyor.
- İnternete bağlanmayı durdurabiliyor.
- Kendiliğinden açılan reklamlara neden olabiliyor.
- Bilgisayarda girilen kayıtlı şifreler çalınabiliyor.
- Kamera ve mikrofonlara erişim sağlanabiliyor.
- Bilgisayar, kötü niyetli kişiler tarafından kendi amaçları doğrultusunda kullanılabiliyor. Örneğin, saldırılarda veya Bitcoin üretiminde.
- Verilerinizi çalabiliyorlar; sonrasında şantajla para istenebiliyor. Daha ileri giden durumlar da olabiliyor.
- Herhangi bir programı çalıştırdığınızda, dosyanın sonu
.exe
uzantılı hale geliyor. Yani dosya uzantısını bozuyor ve çalışmaz hale getiriyor.
Bilgisayardaki virüs nasıl temizlenir?
- İlk yapılacak hamle, internet ile olan bağlantınızı kesmektir.
- Bulaşan zararlı yazılımın cinsini tespit edin.
- Sistem geri yüklemeye girerek çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Sorun yoksa, virüsün olmadığı tahmini bir güne geri döndürün.
- Geri yükleme noktalarına erişim yapılamıyorsa, “Program Ekle/Kaldır”da zararlı programı görebiliyorsanız oradan kaldırın.
- Tarayıcıdan uzantılara girerek tarayıcıda bulunan virüs varsa, uzantıyı kaldırıp geçmişi temizleyin.
- Uzantılar bölümüne girmenize izin verilmiyorsa, burayı açmanız gereken yardımcı programları kullanın. Denemek isteyenlere Google Chrome’un “Cleanup Tool”u önerilir.
- Kanıtlanmış antivirüs programlarından bir veya birkaçını ayrı ayrı deneyin. Yani, kurun, sonra kaldırın ve diğerini kurarak temizleme yapın.
- Regedit’e girerek virüsün uzantıları var mı kontrol edin.
- Windows açıkken virüsü kaldıramıyorsanız, o zaman açılışta temizleme yöntemini deneyin.
- Online virüs temizleme uygulamalarını kullanın. Bunları internette resmi sitelerinde bulabilirsiniz. Örnek olarak Google’a “Eset online virüs temizleme” şeklinde yazıp indirebilirsiniz.
- Ücretli virüs programlarını kullanın. Örnek: Eset Internet Security (Dijital lisans ya da OEM lisans şeklinde aratıp, güvenilir kaynaklardan uygun fiyata lisans alabilirsiniz).
- Son olarak, Windows kurtarma özelliğini deneyin.
Not: Önerilen programlar arasında Eset Internet Security veya Kaspersky Total/Internet Security denenebilir. Yardımcı program olarak “Malwarebytes” kullanılabilir.
Virüs için bilgisayarda kurtarma özelliği nasıl kullanılır?
- Başlat menüsünden Ayarlar simgesine tıklayın.
- Güncelleştirme ve Güvenlik seçeneğine girin.
- Sol menüden Kurtarma bölümüne geçin.
- Sağ kısımda yer alan Başlayın butonuna tıklayarak işlemi başlatın.
- Dosyaları saklamak için İlk seçenek ya da her şeyi kaldırarak sıfırdan başlamak için Diğer seçenek tercih edilebilir.


Dijital lisans alımlarına dikkat
İnternette çok ucuz fiyatlara antivirüs satın alabilirsiniz. Ancak bunların birçoğu internette dolaşan lisans anahtarları, geçici lisanslar, demo lisanslar ve bir süre sonra iptal edilip başkalarına satış yapılan lisanslardır. Bundan dolayı, satıcının uzun süredir güvenilir alışveriş sitelerinde satış yaptığından emin olun. Her yoruma aldanmayın ve mümkünse kendi mailinize kayıt edilen türleri seçin.
Biz de uzun yıllardır lisanslı antivirüs programı kullanıyoruz ve çoğunlukla güvenli kaynakları tercih ediyoruz. Bir dönem güvenilir bir satıcımızla birebir görüşüp, uzun yıllar kendi mailimize ekleyerek kullandık. Burada, virüs programında oturum açıp, lisans anahtarımızı girerek kullanıyoruz.
Windows virüs temizleme veya Windows 10 virüs temizleme olarak yukarıdaki adımlar, sizin için kesin çözüme götürebilir. Sıralamayı düzgün bir şekilde takip ederek sonucu yorumlayabilirsiniz. Kolay gelsin…