Android’in en iyi hafıza ve RAM temizleme uygulaması Clean Master [İncelemesi]
Bazı marka modellerde yer alan Clean Master uygulaması gerçekten en iyisi mi! İnternette dolaşan bazı yorumlarda bu uygulamanın cihazın RAM ve işlemcisini yorduğu belirtilmiştir. Yani bakım yaparken bir taraftan da cihazın donanım özelliğini tüketiyor. Buna rağmen Kılıç arkadaşımızın hazırladığı makaleyi inceleyelim. (Andronova M.Kemal Erdem)
Android En İyi Hafıza ve RAM Temizleme Uygulaması
Android ekosisteminde bugün sekiz çekirdekli 2.0GHz’in üzerine çıkan işlemci, 3GB LPDDR3 RAM ve 700MHz saat hızına ulaşan GPU’ların kullanıma şahit oluyoruz. Akıllı telefon satın alırken birçok kullanıcı işlemci çekirdek sayısı ya da bellek miktarını göz önünde bulundururken, özellikle Android tarafında üreticiler de donanıma yüklendikçe yükleniyor.
Oysa günlük kullanımda akıllı telefon ya da tabletin performansını donanımdan ziyade yazılım belirliyor; üstelik birçok kullanıcı da bundan bihaber. Özellikle Android tarafında telefonu kullanmaya başladıktan bir süre sonra yazılımda şişmeye bağlı olarak takılmalar ve stabilite sorunlarıyla mutlaka karşılaşıyoruz.
Üreticiler geliştirdikleri arayüzde söz konusu takılmaları an aza indirmek için yoğun uğraş verirken, uygulama geliştiricileri de yine telefonun performansını artıran uygulamalar geliştirerek soruna çözüm üretiyor.
Bu yazımızda Android platformunun en iyi iyileştiricisi, bellek ve hız güçlendirici uygulaması olarak gösterilen Clean Master’ı inceleyeceğiz.
Arayüz
Clean Master geçiş efektlerinin kullanıldığı sade bir arayüze sahip. Uygulamayı ilk açtığımızda karşımıza Android cihazımıza ait depolama ve bellek bilgileri çıkıyor. Alt bölümdeki ekran görüntüsünde görüldüğü üzere 16GB dahili depolamaya sahip bir telefon kullandığım ve şu an bu miktarın %32’lik diliminin dolu olduğu; yine aynı şekilde mevcut RAM’in de %67’sini kullandığım görülüyor.
Sade ve basit bir kullanım sunan ana ekranda ayrıca “Gereksiz Dosyalar, Telefon Hızlandırma, AntiVirüs ve Uygulama Yöneticisi” başlıklarını görüyoruz. İncelemenin devamında bu başlıklara değineceğiz.
Üst kısımda ise Clean Master tarafından önerilen uygulamalar ve Ayarlar menüsü bulunuyor.
Kullanım
Uygulamayı kullanmaya başlayacak olursak; %32’si dolu olan depolama birimine geçiş yaptığımızda telefon içerisinde yer alan fotoğraf/video, müzik, APK dosyaları ve yüklü olan uygulamaları görebiliyoruz. Bu bölümde cihaz içerisindeki tüm dosyaların depolama biriminde işgal ettiği alanı görebiliyor ve gereksiz/kullanmadığımız uygulamaları basit şekilde silerek depolama birimini genişletebiliyoruz.
RAM ekranına geçiş yaptığımızda işlemci sıcaklığı ve çalışan uygulamaları görüyoruz. LG G3 telefonumda sıcaklık şu an 35 derece yani normal görünüyor. Clean Master ayrıca işlemciyi soğutmak için seçenekler de sunuyor. İşlemciyi soğut butonuna tıkladığımda yapılan optimizasyonlar sayesinde sıcaklık 33 dereceye düşürüldü. Bu özellik telefonla çok oyun oynayanların işini bir hayli görecektir.
Alt bölümde çalışan uygulamaları sonlandırarak telefonu hızlandırmak mümkün görünüyor. Telefonu hızlandırmak için uygulamaları sonlandırırken burada dikkatinizi çekmek istiyoruz. Eğer sonlandırdığınız uygulamalar arasında WhatsApp yer alıyorsa uygulama mesaj alımına kapatılıyor.
Alt kısımdaki dört başlığı sırasıyla ele alacak olursak; Gereksiz Dosyalar kısmında Android cihazınızdaki depolama alanına genel bir bakış atarak sistemi gereksiz dosyalardan temizleyebilirsiniz. Telefonu Hızlandırma başlığında işlemci sıcaklığına görebilir ve bu sıcaklığı düşürebilirsiniz. Ayrıca bu bölümde RAM optimizasyonu sağlayarak telefonu hızlandırmak mümkün. Antivirüs’te cihazınızı zararlı yazılımlara karşı tarayabilirsiniz. “Tara” butonunu tıkladığımda telefonumda yer alan 234 uygulama tarandı ve uygulamalar güvenli olarak işaretlendi. Güvenli olmayan riskli bir durumla karşılaşıldığında Clean Master sizi Google Play’de CM Security-Uygulama Kilitleme uygulamasına yönlendiriyor.
Son olarak Uygulama Yöneticisi’ne değinecek olursak; burada “Kaldır, Seçtiklerimiz, APK Dosyaları, Taşı” başlıkları mevcut. Kaldır alt başlığında cihazınızda yüklü olan uygulamaları görebilir ve kaldırma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Seçtiklerimiz alt başlığında Clean Master’ın tavsiye uygulamalarını görüyoruz. APK Dosyaları bölümünde cihazımızda yüklü olan APK dosyaları yer alıyor. Taşı alt başlığında içerikleri cihaz hafızasından SD karta ya da tam tersi şekilde transfer etmek mümkün.
Clean Mater’ın ana ekranında yuvarlak bir zeminde yer alan zil simgesi dikkatinizi çekmiştir. Bu kısmı tıkladığımızda telefonun anlık durumu hakkında bilgiler bizleri karşılıyor. Kendi telefonuma ait bazı bilgiler aktaracak olursam; 3,24GB depolama kullanımı (%29), 1,34GB bellek kullanımı (%74), işlemci sıcaklığı 51 dereceyi bulmuş durumda, pil durumu ise %30 seviyesinde. Netice olarak anlık durumumuz iyi görünüyor 🙂
Uygulamanın Artıları
- Sade ve basit arayüz sayesinde rahat kullanım
- Türkçe dil desteği
- Ücretsiz
- Reklam içermiyor
- Verimli
Uygulamanın Eksileri
Kullanım esnasında stabilite noktasında herhangi bir sorunla karşılaşmadık; fakat uygulama alt başlıklarında bazı bölümlerin Türkçe’ye çevrilmediğini gördük. Yayınlanacak bir güncellemeyle uygulama %100 Türkçeleştirilmeli diye düşünüyoruz.
Clean Master kullanımı basit, hızlı ve istikrarlı arayüzüyle dikkat çekiyor. Kullanımı bir hayli basit olan Clean Master ile Android cihazınızın performansını ve pil ömrünü artırabilirsiniz. Android platformunda 100 milyonda fazla kullanıcı tarafından indirilen uygulama 5 üzerinden 4.7 puanla verimliliğini kanıtlamış görünüyor. Clean Master’ı ücretsiz olarak indirmek için.