Android Yazılım Güncelleme Süreci

Teknoloji Haberleri
Yazar Teknoloji Haberleri 5 Minimum Okuma

Google’ nin Android yazılım güncelleme süreci nasıl oluyor? Android ROM yayınlanmadan önce ki kontrolleri. Cep telefonu üreticilerinin yeni Android yazılımlardaki süreçleri resimli anlatımı.

Sponsorlu Reklam
teknoloji haberleri reklamteknoloji haberleri reklam

Android yazılım güncelleme aşamalarını biliyor musunuz? Hangi süreçlerden sonra Android kullanıcılarına ulaşıyor. Google Android yazılım güncellemesi için yaptığı çalışmaların kademeleri neler?

Google yeni yazılımını değerlendirmek için yeni sürümün PDK dosyasını cihaz üretici firmasına gönderir. İnceleme yapılır. Google yeni çıkaracağı Android sürümünü duyurur. Google işlemci üretici ve cihaz üretici firmaları ile kaynak kodlarımı paylaşır. İşlemci üreticileri Android’ in yeni sürümün ürettikleri işlemcilerle sorunsuz çalışıp çalışmadığını konteol ederler. Cihaz üreticileri de yeni sürümün sistem gereksinimlerini analiz ederler. İşlemci üreticileri çıkacak Android sürümün desteklemesine onay verirse, gerekli sürücü ve hazırlıkları yaparlar. İşlemci üreticileri cihaz üreticilerle devre kartı paketini paylaşır. HTC Desire 820 Android 6.0 Türkiye güncellemesi haberimize baktınız mı?

Android Yazılım Güncelleme Süreci

Android Yazılım Güncelleme Süreci
Android Yazılım Güncelleme Süreci Samsung Galaxy
Android Yazılım Güncelleme Süreci HTC
Android Yazılım Güncelleme Süreci LG
Android Yazılım Güncelleme Süreci Sony Xperia
Android Yazılım Güncelleme Süreci Huawei
Android Yazılım Güncelleme Süreci Discovery
Android Yazılım Güncelleme Süreci Asus Zenfone
Android Yazılım Güncelleme Süreci Lenova
Android Yazılım Güncelleme Süreci Vestel
Android Yazılım Güncelleme Süreci ROM

Android’in kullanım rakamları çok şey anlatıyor olabilir.

Yazarın Notu: Öncelikle bu yazanların tamamı benim kişisel görüşümdür. Katılırsınız yada katılmazsınız ama lütfen sonuna kadar okumanızı rica ederim.

Android işletim sisteminde o dönemde Adobe Flash desteği olmasıydı. iPhone 3G çıktığında kendisini rahmetle andığım Steve Jobs’ın; Adobe Flash için “Sistemi boşu boşuna yıpratan ve yavaşlatan bir yazılım. Bunun yerine HTML 5 kodunun gelişmesi gerekiyor. Biz Apple olarak bundan böyle Flash desteğini hiç bir mobil cihazda sunmayacağız. Adobe’de kendine çeki düzen vermeli” açıklamasını daha dün gibi hatırlıyorum. O dönemde çok kızdığım bu açıklamaya bir değer vermesem de, şu anda tüm mobil sektörün HTML 5 kodunu üzerinden gittiğini görünce Steve Jobs’ın dehasına bir kez daha şahit oluyorum ve saygı duyuyorum.

Sponsorlu Reklam
teknoloji haberleri reklamteknoloji haberleri reklam

Bu gün ise Android işletim sisteminin kullanım rakamları açıklandı. Bu listede dikkat çeken bazı küçük nüanslar var. Froyo ve tablet yazılımı Honeycomb azalıyor hatta yok oluyor gibi görünse de yine de 10 milyonlarca cihaz bu işletim sistemini kullanarak Google Markete erişim sağlıyorlar. Gerçi ilk nesil Galaxy Tab 10.1’ime zamanında 4.0.4 yükledim işte ondan sonra tabletten nefret eder bir duruma gelmiştim. Onu da hatırlatmakta fayda var. Mobil işletim sistemi güncellemeleri her zaman kararlı olmuyor. iOS 7’nin iPhone 4’lere yaptığı gibi.

Android’in Kullanım Rakamları Neyi Anlatıyor?

Android işletim sisteminin akıllı telefon pazarında %71 oranında bir paya sahip olmasının temel sebebi %18,6’lık Ice Cream Sadwich ve %24,1 ile Gingerbread olarak görünüyor. Android  işletim sisteminin “Amiral Gemisi” telefonlarının şu anda 4.3 ve 4.4 kullandığını düşünürsek toplamda tüm amiral gemisi telefonların sadece %5,3 rakamını görüyoruz ki bu da oldukça yetersiz bir rakam olarak dikkat çekiyor. Android işletim sistemi asla güncelleme almayacak bir işletim sistemi kullanan %25’lik bir cihaz çöplüğüne sahip.

Evimde bir adet Samsung GT-551 var ve bu telefonda 2,3,6 kullanıyor. Android eko sisteminde aktifleştirilen 900 milyon telefon olduğu söyleniyor. Bu telefonların %25’i yani 225 milyon telefonun şu anda güncelleme alması kesinlikle beklenmiyor. Belki 4.4 KitKat bir heyecan yarattı “512 MB belleklere de destek verecek” açıklaması ile ama bu söz yeni çıkacak telefonlar içindi. Hiç bir üretici 3 sene evvel çıkarttığı bir telefona yeni Android sürümü vermeyecektir (Apple hariç). Bildiğiniz gibi Apple iOS 7 işletim sistemini şimdiye kadar yapmış olduğu 8 telefondan 5’ine verdi. Güncelleme konusuna önem veriyorsanız asla Android işletim sistemini tercih etmeyin derim ama illa Android kullanacağım diyorsanız ya Nexus cihazlara ya da Google Edition cihazları tercih edin. Bu konuda en başarılı sistem bence Windows Phone tarafı. Sürekli güncelleme yapmıyorlar ama yaptıkları güncellemeler ile gerçekten bir şeylerin değiştiğini hissediyorsunuz.

Kısaca özetlemek gerekirse bu listeye baktığımda aslında akıllı telefon pazarında ki satış rakamları ve kullanım oranları Gingerbread’in olmadığı bir şekilde tekrardan yapılandırılmalı diye düşünüyorum, Eric Schmidt’in söylediği gibi değil. Ben evimde yedek telefon olarak tuttuğum telefonda 2.3.6 sürümünün nasıl zor çalıştığını görebiliyorum. Bu işletim sisteminin sıkıntısı değil bu o dönemin telefonlarının oldukça yetersiz olduğunun bir kanıtı. Bu telefonların asla güncelleme almayacağını düşündüğünüzde neden Gingerbread’in bu listede olmaması gerektiğini savunduğumu belki daha iyi anlayabilirsiniz.

Bu yorumu yaptığım için belki beni yine Android düşmanı ilan edeceksiniz ama ben kendi adıma doğruları savunduğumu düşünüyorum. Evimde kullanmış olduğum Gingerbread olmasa belki bunları yazmakta haksız olabilirdim ama sonuç ortada. Peki sizce de Google CEO’su Eric Schmidt’in söylediği gibi pazarın tek hakimi olmak bu kadar kolay mı?

Takip etmek:
Andronova, Teknoloji alanında bir çok soruna yönelik çözüm odaklı içerikler üretmekte. Zaman zaman Teknoloji haberlerinin yer aldığı sitemizden destek hizmeti almak isteyen kullanıcıların içeriklerde yer alan müşteri hizmetleri ile iletişime geçmeleri gerekebilir.
İnceleme bırak

İnceleme bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir