Deneyimli Android kullanıcılarının hemen hemen hepsinin bildiği, cihazlarda üreticilerin koyduğu sınırları kaldırarak işletim sistemine ait tüm özelliklerin kullanılmasının önünü açan Root Yapımı gerçekten de gerekli midir? Cevabı yazımızda.
Yıllar önce Root nedir, root nasıl yapılır başlıklı yazımı hatırlıyorum da, üzerinden tam 7 yıldan fazla süre geçmiş. Açık kaynaklı olmasına rağmen, kırıldığı yani ROOT yapıldığı takdirde sınırların tamamen açıldığı Android işletim sisteminin, şuanda akıllı telefon pazarının %90’ından fazlasına sahip olmasının elbette bir sebebi vardır herhalde değil mi!
iPhone modelleriyle, daha doğrusu iOS işletim sistemiyle kıyaslandığında, Jailbreak (yani Androiddeki Root gibi kırılma işlemi) yapılmış olsa dahi, kullanıcıların daha çok özellik ve imkana sahip olduğu aşikar olan Android işletim sistemi, root yapıldığı zaman işlemci hızını kontrol etmekten tutunda, herhangi bir uygulamanın istediğiniz şekilde değiştirilmesine kadar her türlü imkana sahip olabiliyorsunuz. Bu imkanlar elbette güzel, ama kritik soru şu;
Root yapımı gerçekten de gerekli midir?
Günümüzde 7.1 sürümüne ulaşan Android işletim sistemi, artık üreticilerin de daha nativ, yani Google’ın yayınladığı arayüze uyumlu bir arayüzle sunması, gelişen yazılım altyapısı sayesinde çıkan yeni uygulamaların oldukça fazla özellik getirmesi, Android 5.x Lollipop, Android 6.x Marshmallow ve şuanda Android 7.x Nougat sürümüyle devrimsel değişim gerçekleştirip bir dünya özelliğe kavuşan Android işletim sistemi, artık kullanıcılara zaten bir çok imkanı sunmakta.
Yani artık kimse çıkıpta ben işlemci hızımı hızlandırmak isterim demiyor. Veya ben ses açma tuşumun işlevini değiştirmek istiyorum diyen kaç kişi vardır. Çok az. Bunun yerine reklamları engellemek isteyenler var ki, artık bu gibi işlevler sadece Rootlu cihazlarda olabilen şeyler de değil. Xposed Framework ile bir çok root imkanına sahip olmak belki faydalı olabilir, ancak bunun faydada çok zarar verebilecek ciddi güvenlik sorunları da düşünülmesi gereken şeydir. Diğer taraftan root yapılan bir cihazın garantisi de iptal olacağından, akıllı telefonunuzun başına gelecek herhangi bir problemde tek başınasınız demektir. Veya telefonunuzu rootladığınızda üreticinin otomatik güncellemelerini de almayacağınız, her yeni sürümü kendiniz takip edip yüklemeniz gerektiği manasına gelmektedir.
Tüm bunlara değer mi root yapımı? Yıllardır 1000’lerce cihaza root yapmış ve kısa süre öncesine kadar hep rootlu bir cihaz kullanım ben, artık rootun gerekli olmadığını, mevcut orijinal işletim sistemlerinin yeterli olduğunu düşünüyorum. Ancak belirtmemde fayda var. Bu söylemim normal kullanıcılar, ya da diğer tabirle normal ihtiyaçlara gereksinim duyan kullanıcılar için geçerlidir.
Root Nasıl Yapılır? Root Yapma
Eğer Google’ın yeni yapay zekalı asistanını yüklemek istiyorsanız veya geliştiriciyseniz, ya da herhangi bir başka sebepten ötürü Root yapmak isterseniz, “Android Cihazlar Nasıl Root Yapılır? En Kolay Root Yapma Yöntemi Burada” başlıklı yazımız ve “Android Xposed Framework Nedir? Nasıl Yüklenir?” başlıklı yazımız oldukça ilginizi çekecektir.
Güncelleme Tarihi: 02 Ocak 2017, 21:37