Windows 10 bilgisayarda 1920×1080 çözünürlüğe geçemiyorum veya çıkmıyor diyenler için çözüm ve ekran çözünürlüğü nasıl değişir kısa açıklama.
Windows 10 ekran çözünürlüğü değişmiyor sorunuyla çoğu kullanıcı karşılaşıyordur. Geçtiğimiz günlerde böyle bir durumla bir arkadaiım karşılaştı ve istediği çözünürlüğe geçmediğinden bahsetti. Google’ dan baktığımızda 1366×768 çözünürlüğe geçmiyor veya seçeneklerde 1920 x 1080 yok diyenlerde oluyor. Temelde yatan iki neden oluyor, biri ekran kartı ve diğeri monitör desteği.
Monitör HDIM girişinde istenilen çözünürlüğe ulaşanlar VGA olarak alamayabiliyor. Eğer destekle ilgili bir sıkıntı yoksa sürücü veya ayarlarla alakalı bir sıkıntı olabilir. Önerimiz soruna neden olacak işlemler yapmadan önce deneme yanılmayla yol izlemeniz gerekir. Varsa başka bir monitörle veya televizyonla test edilmesi büyük yarar sağlayabilir. Bazı cihazlarda değer desteği 1280 x1024 veya 800 olabiliyor.
İlk analizde yapılacaklar:
- Güç ve görüntü fişini çıkarıp takmak. Varsa başka bir kabloyla test edilmesi.
- Kartın çözünürlük değerlerini araştırınız.
- Görüntü aktarımı için Smart TV kullanılabilir.
- Sürücüleri kontrol edin ve isterseniz güncelleyin.
- Ekran kartının yazılımını bilgisayarınıza kurun ve programıyla ayarlamaya çalışın.
- Sürücüyü kaldırıp standart haldeyken çözünürlüğü kontrol ediniz. (Aygıt yöneticisinden ekranı kaldırırken yazılımıda kaldır seçilmeli)
Bilgisayar ekran çözünürlüğü değişmiyor devamı
- Harici bir ekran kartıyla da denenebilir. Varsa elinizde başka bir laptop’ un görüntüsünü aktararak deneyebilirsiniz.
- Bazen ekran kartının eski sürücülerinden birini yüklemek çözüm getirebiliyor.
- Kart ayarlarını sıfırlayınız.
- Kullanılan Windows’ u güncelleyiniz.
- Çalıştırı açınız veya ara kısmına dxdiag yazıp açınız. Buradan e. kartı ile alakalı değerleri inceleyiniz.
- Birden çok sürücü yüklendi ise kaldırınız ve yeniden başlatıp doğru olan kurulsun. (Kurulu şekilde yüklüyse program ve özelliklerinden kaldırın)
Sorunsuz ve kalıntılarıyla driver kaldırmanız için “Display driver uninstaller” programını bilgisayara yükleyip, gereken işlem yapıldıktan sonra tekrar PC yeniden başlatılsın ve doğru olan driver kurulsun.
Güncelleme Tarihi: 04 Haziran 2020, 20:09