Terabayt ne demek pek merak edilen bir terim değil ama hard disk alırken çoğunun karşılaştığı disk boyutlarıdır. Zamanımızda çoğunlukla SSD diskler tercih edilmekte.
Depolama alanı denildiğinde terabayt nedir sorusu ile karşı karşıya kalınır. Terabayt kelimesi Yunanca tera örnek kelimesinden türetilmiş olup yaratık anlamına gelir. Terabaytın kısaltılmış şekli TB’dir. Bir terabayt depolama alanı, büyük bir kapasiteyi ifade eder. Eski teknolojinin olduğu zamanlarda bir terabaytın içeriğini depolama yapmak için CD’lere ya da disketlere ihtiyaç vardı. Fakat günümüz teknolojisinde artık hemen hemen her bilgisayarın diski, bir terabayttan daha fazla depolama kapasitesine sahiptir.
Terabayt yani kısaltımı TB, 1012 genelde ise 1024 GB olarak tanımlanır. Denk geldiği bayt boyut ise 1 trilyondur. İlk satışa çıkaran şirket Hitachi olmuştur.
1 TB ile;
- 400 – 500 saat arası video yayını
- 100 – 200 Yüksek çözünürlüğe sahip video kaydı
- CD kayıdı ise 2000 – 3000
- 100000 – 150000 arası fotoğraf
Gibi değerlerle uzayıp giden örneklere sahip.
Terabayt üreticilerinden bazıları
Normal disk olarak çok sayıda üretici yer alıyor bunlardan en önemlileri W. Digital, Seagate, Samsung, Toshiba ve dahası…
SSD disk olarak satışta ise;
- Toshiba
- Kingston
- Samsung
- HP
- SanDisk
- Gigabyte
En bilinenleri diyebiliriz.
Not bilgi olarak SSD’ lerde belli bir yazma ömrü bulunmakta. Yazma limiti dolduğunda disk artık çalışmayacaktır. Bu diskleri alanların çoğu bunu bilmemekte. Sunucusal anlamda veri yedeklemede kullanmak isteyenlerin ve sık sık yedek alanların kesinlikle buna dikkat etmeleri önerilir.
Bir terabayt disk içine günümüzde pek çok video fotoğraf ve kayıt depolanabilme imkanı vardır. Dört yüz yetmiş iki saatlik bir videonun yanı sıra, yüz otuz bin adet fotoğraf depolanabilir. Ayrıca 150 saat çözünürlüğü yüksek kayıtlar ve 2000 saatlik kayıtlar yapılabilir. Uzun ömürlü olarak bilgisayarlara, oldukça fazla veri kayıt edilme imkanı sunar. Şuan ne kadar kayıt olduğunu anlamadan depolama yapılabiliyor.
Bir Terabayt diskin fiyatı ne kadardır?
Eskiden daha maliyetli olan terabayt diskler, günümüzde fiyatını daha az maliyete indirmiş oldu. 2007 yılında, bir terabayt disklerin tanıtıldığı dönemde, ortalama bir diskin fiyatı 375 $ civarı idi. 2008 yılına gelindiğinde ise dört terabayt bir disk 150 $’a alma imkanı olmuş oldu. Günümüzde maliyetlerin daha da düşmesi ile beraber, sekiz terabayt bir diski 300 $’a alma şansı ortaya doğmuş oldu. Depolama sağlayıcı firmalar 6 ila 9 dolar arasında bir fiyat talep ederek, fiyatların ne kadar düştüğünü göstermiş oldu.
Güncel olan fiyatlar ise SDD 1TB 650 TL’ den başlıyor. Tabi çok daha yüksek fiyatlarla karşılaşabilirsiniz.
Güncelleme Tarihi: 09 Şubat 2020, 19:15