“Telefon yüzde 100 şarj olmuyor, ne yapmalıyım?” sorunuza yanıt olacağını düşündüğümüz en iyi öneriler bu makalede yer almaktadır.
Bazı kullanıcılar, telefonlarının pilinin yüzde 100’e kadar şarj olmadığını fark etmiş olabilir. Bu durum, cihazın kullanım süresini kısıtlamış, hatta pil ömrünü azaltmış olabilir. Neyse ki, böyle durumlarda uygulanabilecek bazı öneriler bulunmaktadır.
Aşağıdaki adımlar, telefonun pilinin yüzde 100’e kadar şarj olmaması sorununu çözebilir. Ancak her telefon modeli farklı olduğu için, üreticinin önerdiği yöntemlere de göz atmanız gerekebilir.
Eğer bu adımlar sorunu çözmezse veya başka bir sorunla karşılaşırsanız, cihazın üreticisi ya da yetkili bir teknik servisten destek almanız önemlidir. Teknik servisler, sık karşılaşılan bu tür sorunlar için özel çözümler sunabilir. “Telefon yüzde 100 şarj olmuyor” sorununda genellikle şarjın %80’de kaldığı yönünde şikâyetlerle karşılaşıyoruz.
Telefonun Şarjı Yüzde 100 Dolmuyor Veya Şarj Olmuyor Sorunu
Telefonunuzda şarj sorunu yaşandığında ne yapmanız gerektiğini bilmiyorsanız, herhangi bir işleme başlamadan önce aşağıdaki kontrolleri yapmanız daha sağlıklı olacaktır:
- Telefonu kapatıp açın. Batarya çıkabiliyorsa, çıkarın ve bir süre beklettikten sonra tekrar takın. Telefonun uzun süre kapatılmaması, bazen sistem kaynaklı sorunlara yol açabilir. Bu nedenle cihazı kapatıp açmak ve duruma göre bir süre şarjda bırakmak gerekebilir.
- Farklı şarj cihazlarıyla deneyin. Elinizde farklı bir şarj cihazı yoksa, bilgisayardan USB kablosu ile şarj etmeyi deneyin. Aynı zamanda farklı USB kablolarla da deneme yapın.
- Telefonun şarj soketini ve adaptörün uç kısmını temizleyin. Kir, toz veya oksitlenme gibi durumlar şarj sorununa neden olabilir.
- Yazılımsal bir sorunsa, fabrika ayarlarına döndürmek işe yarayabilir. Alternatif olarak “hard reset” (donanımdan sıfırlama) işlemi de uygulanabilir.
- Pilin tamamen boşalması durumunda, cihazın şarj olmaya başlaması biraz zaman alabilir. Bu yüzden sabırlı olun ve bir süre şarjda bırakmayı ihmal etmeyin.
Güç Kontrolü
Güç kontrolü için, aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
- Şarj cihazını kontrol edin: Denediğiniz adaptörün yeterli gücü sağladığından emin olmalısınız. Birçok kullanıcı, şarj cihazı arızalandığında orijinal olmayan şarj cihazlarını kullanmaktadır. Şarj cihazının üzerinde yazan volt ve amper değerlerinin cihazınızla uyumlu olduğundan emin olun. Aynı zamanda, kullanılan şarj cihazında yazan değerlerin gerçeği yansıtıp yansıtmadığını da kontrol edin. Bu değerler için ölçüm cihazı kullanabilirsiniz. Birçok cihaz, en az 5 watt (5V⎓1A veya daha yüksek) gereksinimle çalışmaktadır. Eğer adaptörünüzün watt değeri yeterliyse, bu adımda bir sorun olmadığını söyleyebiliriz.
- Bağlantı noktalarını kontrol edin: Telefon ve şarj cihazının bağlantı noktalarında sorun olup olmadığını kontrol edin. Birden fazla bağlantı noktası bulunuyorsa, farklı bir cihaz denemeniz veya diğer cihazların fişini çekmeniz gerekebilir.
- Başka bir şarj cihazı deneyin: Sorunun adaptörden veya kablodan kaynaklandığından emin olmadan işlem yapmayın. Şarj kablosunu bilgisayar veya bir USB bağlantı noktasına takarak deneyebilirsiniz. Bu denemelerde priz testi de yapın.
- Başka bir şarj kablosu deneyin: Sorun genellikle şarj kablosundan veya adaptöründen kaynaklanır. Uyumlu ve orijinal başka bir USB kablo ile deneyin.
- Parçaları değiştirerek deneme yapın: Şarj sorununu gidermek için cihaz kontrolü, kablo ve adaptörün ayrı ayrı testi ile başka bir cihazda denemesi yapılmalıdır.

Telefonunuzu yeniden başlatın veya sıfırlayın
Cihazınız kapalıyken şarj oluyorsa ancak açtığınızda şarj olmuyorsa, soruna bazı uygulamalar neden oluyor olabilir. Bu durumda cihazı güvenli modda yeniden başlatmanız önerilir. Genellikle güç düğmesine basılı tutarak çıkan seçeneklerden “Güvenli Mod” seçeneğiyle bu işlem yapılabilir. Tabii, bu adım marka ve modele göre değişiklik gösterebilir.
Güvenli mod sorunu çözüyor ise, yazılım güncellemesi yapmanız veya soruna neden olan uygulamayı tespit edip kaldırmanız gerekebilir. Yazılım güncellemesi için Ayarlar menüsünden “Yazılım Güncelleme” seçeneğini kontrol edebilirsiniz. Eğer bir uygulamanın soruna neden olduğunu düşünüyorsanız, Ayarlar menüsünden “Uygulamalar” veya “Uygulama Yöneticisi” bölümüne giderek ilgili uygulamayı bulup kaldırabilirsiniz.
Yukarıdaki adımlar sorunu çözmezse, cihazınıza fabrika ayarlarına sıfırlama işlemi uygulayarak daha kapsamlı bir çözüm deneyebilirsiniz. Ancak bu işlem tüm verilerinizi sileceğinden, öncesinde önemli verilerinizi mutlaka yedeklemeniz önemlidir. Fabrika ayarlarına sıfırlama genellikle Ayarlar menüsünde “Yedekle ve Sıfırla” veya “Yedekleme ve Sıfırlama” başlığı altında bulunur.
Eğer bu adımlar da işe yaramazsa, cihazınızda donanımsal bir sorun olabilir. Bu durumda bir teknik destek sağlayıcısına başvurmanız gerekebilir.
Konnektörü Temizleyin
Bu önerilerin hiçbiri şarj sorununuzu çözmezse, büyük ihtimalle telefonun şarj bağlantı noktasında bir arıza bulunuyor olabilir. Telefonun konektöründe fiziksel bir sorun önemli olabilir ve bunu düzeltmeniz için deneyebileceğiniz bazı ipuçları şunlardır:
Telefonun şarj bağlantı noktasını temizleyin: Tüy, toz veya kir birikmesi nedeniyle telefonunuz şarj etmeyi reddedebilir. Bağlantı noktasını yumuşak bir fırça, kürdan veya basınçlı hava kullanarak nazikçe temizleyin. Kirli veya oksitlenmiş bağlantı noktaları şarj sorunlarına neden olabilir.
Bağlantı noktasını kontrol edin: Bağlantı noktasını dikkatlice gözlemleyin ve herhangi bir fiziksel hasar ya da eğrilik olup olmadığını kontrol edin. Eğer bağlantı noktasında bükülme, kopma veya başka bir fiziksel hasar varsa, profesyonel bir teknik servis yardımı almanız gerekebilir.
Kabloyu farklı açılarda deneyin: Bazı durumlarda, kablo belirli bir açıda takılıyken telefon şarj olabilirken, diğer açılarda şarj etmeyebilir. Kabloyu bağlantı noktasına farklı açılarda takarak deneyin ve telefonun şarj olup olmadığını gözlemleyin.
Başka bir şarj kablosu deneyin: Farklı bir USB kablosu kullanarak deneme yapın. Kablonun kendisi arızalı olabilir. Eğer başka bir kabloyla telefon şarj oluyorsa, sorun kabloya veya konektöre bağlı olabilir.

Donanım Arızasını Kontrol Etme
Bu önerilerin hiçbiri işinize yaramadıysa, cihaz için teknik destek almanız gerekmektedir. Teknik bilginiz varsa, küçük bir kontrolde bulunabilirsiniz. Ancak, cihaza zarar vermeyecek yöntemleri denemeniz önerilir. Garanti kapsamında olan cihazlar için doğrudan yetkili servisle iletişime geçin.
Telefonda Şarj Adaptörü Seçimi
Birçok kullanıcı, şarj seçimi yaparken genelde fiyat olarak en uygun olana yönelmektedir. Yani, kullandığı cihaz markasını tercih etmenin ötesinde, kalite seviyesi düşük şarj cihazları tercih edilmektedir. Telefonda veya herhangi bir akıllı cihazda, kesinlikle ama kesinlikle şarj cihazı ve kablosunun orijinal olmasına özen göstermenizi öneriyoruz.
Kendi markası yoksa veya aşırı pahalıysa, bu durumda kaliteli ve orijinal markalar tercih edilmelidir. Örneğin, iPhone şarj cihazı alamadıysanız, Samsung veya Xiaomi şarj cihazı tercih edilebilir. Tabii, bu tercihin, orijinal şarj cihazınızın teknik verileri ile uyumlu olması gerekmektedir.
“Telefon yüzde 100 şarj olmuyor” ya da “Telefon tam dolmuyor” sorunu için umarız verdiğimiz bilgiler yararlı olmuştur.