Vergi kanunlarında yeni değişime gidiliyor. Meclisten geçen kanun değişikliğine göre internet kazancı %15 stopaj vergi uygulanacak. Tabi her zaman ki gibi stopaj nasıl hesaplanır sorularına devam edileceğe benziyor.
İnternet kazancına %15 stopaj getirilmesi bazılarını sevindirirken bazılarını üzebiliyor. Kayıt dışı kazançların vergilendirilmesi için uzun zamandır denetim yapan vergi dairesi şu ana kadar çoğunlukla yüksek kazançları göze alarak işlem yaptığı düşünülüyor. Tabi arada orta seviyeli kazançlarda gündeme geldiği oluyor. Lakin bu düzenleme ile artık siz pek uğraşmadan sizin adınıza bankalar gerekli kesintiyi yapacaklar.
Cumhurbaşkanı, düzenleme kapsamında tevkifat oranı için her faaliyet türünde ayrı ayrı aşağıya çekme veya belli bir değere kadar arttırma yetkisine sahip olacak. İsterse sıfıra indirebilecek.
İnternet stopaj vergisi nasıl alınacak
Stopaj vergisi nasıl alınacak soruları son zamanlarda artmıştı. Dün itibaren daha netlik kazandığını düşünüyoruz. Geçtiğimiz haftalarda bu açıklanmıştı ama tasarı halinde olduğundan net değildi. Kanun değişikliği onaylanarak resmileşti.
Banka, ilgili kapsamda açılmış olan hesaplara gelen internet kazançlarını aktarılan gün itibaren %15 gelir vergisinin tevkifatını yapma ve ilgili kanuna muhtasar beyan ederek ödeme ile sorumlu olacak. Kişilerin başka faaliyetler kapsamında olan kazançları bu istisnadan faydalanmalarına mani olmayacak.
Bu tutarlar üzerinden ayrıca bir tevkifat yapılmayacağını da söyleyelim.
Tevkifat, vergiler üzerinde ayrıca bir bölüşme veya kesintinin yapılma anlamını taşır.
Sosyal medyalarda içerik üreticisi ve mobil uygulama geliştiricilerinden de yine otomatik yüzde 15 kazanç vergisi alınacak. Tabi 650 bin lira kazancı aşanların beyanname verme zorunluluğu bulunuyor. Altında olanların beyanname vermesi, defter tutmaları ve bildirimde bulunmalarında yükümlülük aranmayacak. YouTube kazançlarına yönelik önemli bir adım olarak görebiliriz.
İlgili ortamlarda satış, görüntü, ses, video ve içerikle paylaşımlardan elde edilen kazançlar vergilendirilecek. Bunun için Türkiye’ de kurulmuş olan bankalardan hesap açılmış olması ve bu hesaplardan tahsil edilmesi şartı getirildi.
Elektronik ortamda vergi dairesi kurulması
Fiziki ortam dışında bağımsız şekilde elektronik vergi dairesi kurulabilir. Elektronik ortamda kurulmuş vergi daireleri diğer türdeki vergi dairelerine bir nevi şubesi olarak belirlenecek. Böylece hızlı şekilde hizmet verilmesi sağlanacak. Birebir vergi dairesinde yapılan işlemler bu ortamda yerine getirilmesi sağlanacak. Bu konuda Hazine ve Maliye’ ye yetki verilecek.
Faaliyetlerde değişen iş yeri kavramları, vergi inceleme taraf olan mükelleflerin çoğu elektronik defter kullanmasından dolay artık uzaktan inceleme mümkün hale getirilmesi sağlanıyor. Çıkan düzenlemelerle artık uzaktan inceleme mümkün hale geliyor. Kısaca e-vergi olarak hayatımıza yerleşiyor.
Yabancı ülkelerde bulunan Türk vatandaşına yapılacak tebligat, direk vergi dairesi başkanlığı ya da defterdarlıkların yurt dışındaki temsilciliklere göndererek bildirimde bulunacak.
Mükellef türlerinde düzenleme yetkisinde ilgili vergi dairelerine de yetki veriliyor.
İçeriğimizdeki bilgiler değişken olduğundan dolayı resmi makamlardan bilgi almanızı öneriyoruz.