Google Play Protect nedir? Android telefona indirilen uygulamaların güvenli olup olmadığını tespit eden bir uygulamadır. Mağaza dışındaki virüslü dosyaları da tarar.


Son yıllarda veri hırsızlığı için yazılan zararlı yazılımların dışında, reklam virüsü adını verdiğimiz kötü kodlar da boy göstermektedir. Özellikle reklam virüsü çok yaygındır. Bu virüs, cihaza zarar vermez, verileri çalmaz—tabii geneli için geçerlidir. Peki ne yapar? Telefonda veya bilgisayarda kendi kendine reklamların açılmasına neden olur. Tabii ki Play Protect tek başına bir koruma sağlamaz. Yine kaliteli, iyi bir virüs uygulamasına da ihtiyacınız vardır.
Play Protect, tespit edilmiş zararlı uygulamalar için ne yapar? Kullanıcıyı yüklememesi için uyarır, ardından cihazdan kaldıracaktır. Bir diğer güzel tarafı ise, gerçek olmayan uygulama bilgilerini tespit edebilmesidir. Örneğin, cihaz güvenlik uygulaması olarak geçen ancak alakası olmayan bir uygulama. Bir başka örnek ise sahte WhatsApp uygulamasıdır. Bu tarz uygulamalarda da zararlı bir işlev fark edilirse uyarı verecektir.
Google Play Protect Nedir?
Google Play Protect, Android tablet ve telefonları zararlı uygulamalardan ve belli olmayan dosya tiplerinden korumaya yardımcı olan, Google’ın geliştirdiği bir hizmettir. Bu servis, Android sistemine sahip tüm cihazlarda yer almaktadır. Samsung Smart TV ve örnek markalar olarak Huawei ve Xiaomi gibi cihazlarda görmekteyiz. Tabii hemen hemen tüm tabletlerde de yer aldığını söyleyebiliriz. Tam koruma sağlamasa da önemli bir uygulama olduğunu belirtmek gerekir.
Google Play Protect nasıl çalışır?
Mağaza üzerinden indirdiğiniz uygulamayı, daha cihaza inmeden önce güvenlik taramasından geçirmektedir. Sadece Play Store değil, başka mağazalardan da indirilen oyun ve uygulamaları denetlemektedir. Tabii Google’ın ve cihazın kendi mağazası dışındaki yerlerden uygulama indirilmesi pek önerilmemektedir.


Google Play Protect ne işe yarar?
Uygulamaların indirilmesi dışındaki güvenlik işleviyle, belli periyotlarla cihazı kontrol eder. Eğer veritabanında yer alan bir zararlı yazılım tespit ederse, cihazda çalışmasını engeller. Engellediği uygulamayı size bildirir ve kaldırmak için size “Kaldır” seçeneğini sunar. Tabii kişi yine de kurmak istiyorsa, bu korumayı durdurmak zorunda kalır. “Her verilen uyarı virüs mü içeriyor?” diyenlere “hayır” diyebiliriz. Nedeni ise, bazılarında zorunlu reklam olması ve geliştiricinin bunu onaylamaması durumunda, bu içerikler zararlı olarak görülmektedir.
Google Play Protect Nasıl Açılır?
Google Play Protect açma işlemi nasıl yapılır? diyenler için, öncelikle cihazınızın yazılımının güncel olması önerilmektedir. Bu, güvenlik açısından oldukça önemli bir faktördür.
Şimdi işlem adımları:
- Mağazayı açınız.
- Menü (yani üç çizgi) simgesine dokunun.
- “Play Protect” seçeneğine dokunun.
- Ardından “Cihazı güvenlik tehditlerine karşı tara” seçeneğini açınız veya kapatınız.



Protect, aynı zamanda bilinmeyen kaynakları açtığınızda Google dışındaki mağazalardan indirilen uygulamaları da inceler. Sorun tespit ettiğinde müdahale eder. Protect; cep telefonunun dışında, Smart TV, televizyon, Android Box, otomobil, tablet ve uyumlu tüm Android akıllı cihazlarda kullanılmaktadır.


Google Play Protect, Android cihazlarınızı zararlı yazılımlardan ve güvenlik tehditlerinden koruma konusunda önemli bir rol oynar. Android kullanıcıları için bu hizmet, kişisel verilerin ve cihazların güvende kalmasına yardımcı olur. Bu nedenle, Google Play Protect’in etkin olduğundan ve güncel tutulduğundan emin olmak, Android cihazlarınızı daha güvenli bir şekilde kullanmanıza yardımcı olur.